La Fira de la Llengua de Cardona oblida la pandèmia

0
16

Una de les parades de venda de bolets a la plaça del Mercat de Cardona, ahir | MIREIA ARSO Que no gel a grans altures, i que plogui. Només així hi haurà més bolets, que ara ja són difícils de trobar perquè no hi ha prou humitat. Això és el que diuen els que entenen. I ahir a Cardona hi havia un munt. Es va celebrar la 28a Fira de la Llenega, certamen que l’any passat es va haver de suspendre a causa de l’emergència sanitària, i en aquesta ocasió va tornar a omplir les places i els carrers del nucli antic de la població. La gastronomia va tenir un especial protagonisme. Amb bolets, és clar. Les parades de boletaires es van concentrar a la plaça del Mercat, on sovint la gentada que hi havia difícil accedir. Rovellons, llenegues, camagrocs, rossinyols… Hi havia de tot i de tots els preus en funció de la mida. Els bolets, per exemple, es podien comprar a mig matí entre 10 i 15 euros la safata, i els rovellons, entre 8 i 10. «La temporada de bolets va començar molt bé, però ha afluixat molt perquè hi ha sequera. Esperem la humitat perquè es tornin a fer. Dependrà si els dóna la gana sortir o no», deia Enriqueta Guixaró, de Prats de Lluçanès, a una de les parades. «Si no els venem, ens en menjarem». A l’exposició de micologia es van poder veure més de 150 espècies de bolets | MIREIA ARSO Josep Maria Garcia és de Palau-solità i Plegamans. Els rovellons de la seva parada els va collir a Navarra, i les lleges a Lleida, segons va explicar. Habitual a la fira de Cardona i al mercat de Solsona, va assegurar que el més important perquè es facin més bolets és que a partir d’ara no glaci. La Fira de la Llenega es va completar amb l’habitual mercat dels diumenges a la plaça de la Fira, davant de l’Ajuntament; les parades al carrer dels comerços, que habitualment ja obren els diumenges; activitats infantils; i una exposició de micologia amb més de 150 bolets diferents, a càrrec de l’Agrupació Micològica Berguedana. Dos, tòxics mortals: Amanita phalloides i Galerina marginata, perquè «la gent se’ls miri bé». Són els que no han de collir. Tot i això, aquest any es va voler donar rellevància a la gastronomia del bolet. A la plaça de Santa Eulàlia hi va haver l’oportunitat de degustar plats cuinats amb bolets, com ara croquetes de rap amb llenegues i boles d’arròs farcides de bolets. Al centre cívic es van realitzar demostracions de cuina. Es van elaborar crema de bolets amb pols de pernil de gla o de peu de porc sense feina amb llenegues i crema de llagostins. La classe de cuina va anar a càrrec de les cooperatives Cuina Anònima de Solsona i Cuina del Ganxet de Cardona.

Font: Diari Regió 7

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here