La Fundació Cardona Històrica nega mala praxi en un contracte d’obres

0
124

Darrer ple municipal de Cardona | ARXIU/AJUNTAMENT DE CARDONA La Fundació Cardona Històrica, que gestiona el patrimoni històric d’aquest municipi, assegura que no s’ha incorregut en cap irregularitat en la contractació a una empresa titularitat d’un familiar directe del regidor de Turisme d’Ajuntament i patró de la Fundació per fer unes tasques de buidatge i neteja. L’entitat va emetre ahir un comunicat assegurant que el procés “ha estat ben fet” i disculpant-se pels dubtes que aquest assumpte hagi pogut ocasionar a l’opinió pública, arran de les acusacions del PSC i de JxC, a l’oposició en aquest Ajuntament, que veuen una “falta d’ètica greu” que podria representar un “conflicte d’interessos”. Els fets es remunten al gener passat, quan la Fundació es va veure en la necessitat de realitzar un buidatge del material de la Central Elèctrica del Parc Cultural de la Muntanya de Sal per realitzar actuacions de millora en el marc d’un projecte turístic paral·lel que no incloïa aquestes tasques de neteja. Després de valorar diverses alternatives, la Fundació va considerar com a opció més viable contractar l’empresa en qüestió propietat d’un familiar d’un dels patrons. Es va realitzar per un import total de 3.106 euros, que inclouen els treballs i la liquidació efectuada pel gestor dels residus a favor de l’empresa adjudicatària, tenint en compte que el contracte determinava que els materials derivats del buidatge passarien a formar-ne part empresa. Davant la polèmica generada per un possible conflicte d’interessos en aquesta contractació, els grups municipals i la Fundació van acordar sol·licitar un informe a Secretaria, que no veu mala praxi. Segons el comunicat emès per la Fundació, l’informe ha tingut en compte l’article 71.1g de la Llei de contractes i l’article 29 dels estatuts de la Fundació per determinar «si hi ha hagut la participació de l’elegit que ostenta la relació familiar a la Fundació presa de decisió» i «si aquest forma part de l’òrgan de contractació», i conclou que, en aquest cas, «el patró no forma part de l’òrgan de contractació» i que, a més, «es tracta d’una contractació menor, la tramitació del qual és competència de la gerència». Per tot això, la Fundació entén que «és clar que el procés ha estat ben fet», i tot i això, demana disculpes «pels dubtes que tot aquest assumpte pugui haver generat en l’opinió pública», i es compromet a «reforçar tots els mecanismes que permetin una transparència més gran», amb propostes de millora en aquest sentit, que es presentaran en el proper Patronat. PSC i JxC reproven els fets L’informe emès per Secretaria de la Fundació no acaba de satisfer els partits de l’oposició, que són els que van denunciar públicament els fets. El portaveu del PSC, Ferran Verdejo, insisteix que hi ha hagut falta d’ètica «en les formes i les maneres» de procedir. Apunta que, com que és un contracte menor «hem de creure el que diu l’informe», i més tenint en compte que qui va fer la contractació no té cap vincle familiar amb el patró, però «tampoc sabem si el regidor ha pogut jugar algun paper a l’hora de posar en contacte una empresa que mai havia treballat per la Fundació», i en aquest sentit diu que voldria escoltar-ne la versió. També se sorprèn de les presses que diu que existeix ara per buscar un nou model de contractació a nivell intern de la Fundació. Per part seva, el portaveu de JxC, Joan Jané, diu que “no veiem prou clara la resposta” que ha donat la Fundació a través del comunicat, i insisteix que “estem davant d’un clar conflicte d’interessos”. Per això, JxC no descarta la possibilitat de demanar un nou informe a algun altre estament o, com a mínim, es disposa a fer una rèplica pública contra allò que el partit considera una manera incorrecta d’actuar. «Són uns fets que no es poden tornar a repetir, i almenys caldria una disculpa», apunta Jané.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here