El sommelier David Seijas i el celler Abadal creen el vi de foc

0
130

El sommelier David Seijas, Ramon Roqueta, director general del grup Abadal, i Miquel Palau, enòleg del mateix celler. Tots tres són els responsables del nou concepte de vi de foc Enric Badia El sommelier David Seijas i el celler Abadal aporten un nou concepte per acompanyar les postes i sobretaules, el vi de foc. És un terme contraposat a un vi que pot ser competidor, el vi de gel, que rep el nou vi de foc pel procés d’elaboració i la tradició catalana lligada a la cultura del foc. Aquest primer vi de foc del celler Abadal es comercialitza com a Flama. En aquests moments, amb una producció molt exclusiva, 258 ampolles, que es vendran a 75 euros. És la primera comercialització que es realitza després d’un procés que va començar el 2016. Però en vindran altres preus, encara per determinar, però més populars, segons va assegurar ahir el director general del celler, Ramon Roqueta, que va anunciar que l’empresa està treballant perquè la propera primavera hi pugui haver al mercat un vi de foc, un Flama, per a totes les llars. El vi de foc és una evolució del concepte del vi bullit, un producte de gran popularitat a les masies i cellers del Bages, però que ara es troba estranyament. L’elaboració s’inicia al mateix punt del vi bullit, al most no fermentat, i té un tractament inicial similar, bullir-lo perquè al concentrat guanyi grau i dolçor, però alhora té tota una reinterpretació conceptual que li arriba de la mà de David Seijas, reconegut sommelier que va treballar durant deu anys al Bulli de Ferran Adrià i després a la Bulli Fundation, Ramon Roqueta, enòleg i director general d’Abadal Origen, i Miquel Palau, enòleg d’Abadal. Fa deu anys, aproximadament, Seijas va visitar la masia Roqueta a Horta d’Avinyó, l’origen dels vins Abadal actuals. A les plantes inferiors de la casa, amb vestigis del segle XII, el sommelier va descobrir gairebé un centenar de botes i va quedar impregnat de l’aroma del vi ranci que conserven. En aquest recorregut va trobar maquinària pròpia de l’elaboració del vi de temps passats i va quedar enamorat d’unes bullidores de coure on la família Roqueta explica que els besavis feien el vi bullit. Seijas va anar processant tota aquesta informació i en un nou contacte va plantejar a Ramon Roqueta la possibilitat de treballar sobre aquest vi bullit. Ell que és fill de Seva i que considera el Bages “com la vinya més propera a casa” va començar a esbossar les idees, que compartides amb els responsables de les elaboracions dels vins Abadal van desembocar al vi de foc. El procés de creació es fonamenta en l’ancestre, en una vella recepta recuperada de Mercè Torrentó (del segle XIX), una tia dels besavi que vivia a la mateixa masia, a la tradició del vi bullit i al territori, sempre present a els productes Abadal. I un element que dóna el nom, el foc, perquè flames, brases i espurnes formen part de la tradició del país i perquè aquest vi s’elabora a partir d’una hervició primària a partir de la llenya d’alzina i vi de la zona. Com diu Seijas, si tenim un vi de gel també podem tenir un vi de foc, que parteixen de processos absolutament diferents. El vi bullit, beguda popular en altres èpoques, ara poc valorada, necessitava una reinterpretació. I aquesta, Seijas, Roqueta i Palau li han donat a partir de com bullir el most (una part amb foc de gas més controlada i una altra en una barraca de vinya amb foc de troncs de fustes de la zona) i, també, a partir del pas d´aquest most bullit per unes botes que havien estat de vi ranci, que es van buidar però conservant les mares, i que li aporten un nou concepte en aquest vi bullit, que tenia un alt contingut en sucres. El bull d’aquest del Flama és tranquil, asserenat en un foc de gas i més descontrolat al de la barraca de vinya. Bull en una olla de 50 litres d’acer inoxidable (s’ha abandonat la idea de fer-ho amb una bullidora perquè són de coure i contenen coure, incompatible amb les exigències de salut del segle XXI) i el resultat final és un vi dolç de bon paladar, que al nas recorda els cítrics esquinçats i en boca, destaca per l’equilibri de sucres, per la moderació, cosa que li atorga més frescor i modernitat. I el vi ranci atorga un final particular. Aquest vi neix, també, com una contribució del Celler Abadal a la commemoració dels 500 anys de l’estada de Sant Ignasi a Manresa, que tindrà lloc el proper any. Des de la gastronomia, el vi de foc vol ser un record de la cultura del vi del territori en temps pretèrits. El nou producte de la vinya que neix del Bages s’anomena vi de foc.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here