Sant Vicenç completa la rehabilitació de Castellet, que farà visitable en un any

0
362

Visita de tècnics i autoritats aquest dimarts al conjunt monumental MIREIA ARSO Sant Vicent de Castellet ha fet un pas de gegant de cara a la recuperació i posterior obertura al públic del conjunt monumental de Castellet, amb la rehabilitació integral de l’ermita i la torre medievals i la casa de l’ermità, que conformen les principals estructures que encara conserva el complex, i que l’Ajuntament preveu fer visitables a finals del 2022. Abans, vol museïtzar els espais ara renovats i adequar part dels murs perimetrals del turó, molt fets malbé el temporal Glòria, per garantir la seguretat de les visites. L´alcaldessa, Adriana Delgado, acompanyada per regidors del consitori, l´arquitecte municipal, els directors de l´obra i altres autoritats i membres de la Comissió de Castellet, han realitzat aquest dimarts al matí una visita als edificis reformats per conèixer al detall què s’ha fet i quins usos tindran d’ara endavant. Les obres formen part del pla director aprovat el 2016 per a la rehabilitació integral del complex, i ara se n’ha completat la principal intervenció. Es tracta de les fases 2, 3 i 6 de les 9 que té el pla, i han permès consolidar definitivament l’ermita i la casa de l’ermità que es recolza en part, i rehabilitar-les, i també s’ha intervingut a la torre de guaita medieval que hi ha a uns metres de distància. Uns elements històrics i de valor Tal com han explicat l’alcaldessa, Adriana Delgado, i el regidor de Cultura, Jordi Palma, a la visita d’aquest dimarts, ara que s’han completat aquests treballs, la intenció és fer visitable «com el millor possible» un espai emblemàtic i que va donar origen de Sant Vicenç, si bé no es preveu que es pugui obrir al públic fins d’aquí a aproximadament un any, un cop adequats els usos. L’ermita es destinarà bàsicament a un espai per a concerts i activitats culturals, i la museïtzació es concentrarà bàsicament a casa de l’ermità que, segons coincideixen tècnics i polítics, «s’ha transformat amb un canvi complet d’imatge», com a futur espai dedicat a comptar el conjunt de Castellet i la seva vinculació amb l’entorn. Consta de tres nivells, que es connectaran amb un ascensor, cadascun dels quals pivotarà al voltant d’algun dels eixos en què s’estructuraran les visites, com són la història del complex a partir de la relació que la torre i l’antic castell del segle XI (del qual les darreres prospeccions han tret a la llum algunes restes) tenien amb les de Castellbell i Castellgalí; i els elements geològics que l’envolten. Pel que fa a la torre, s’ha adequat l’interior amb una escala per poder accedir a dalt, de manera que farà de mirador de tot aquest entorn geològic, també amb panells explicatius. Les restes del castell pendents Durant els propers mesos es treballarà en la posada a punt d’aquests elements i en la contenció dels murs de la zona compresa entre la torre i la casa de l’ermità. Tot això permetrà fer visitable el conjunt dels tres edificis, fet que suposarà la reobertura del complex al públic per primera vegada des del 2016 i amb un aspecte molt diferent. Tot i això, quedaran pendents algunes fases del pla director, en què es treballarà en els propers anys encara que encara no tenen data, i que bàsicament afectaran la part oposada del turó, on es van descobrir les restes d’una necròpolis pertanyent a l’ermita, i les de l’antic castell medieval del segle XI. Els enderrocs del castell es posaran en valor amb un projecte de museïtzació ja redactat però pendent d’executar, i també quedaran per completar la reconstrucció dels murs al voltant d’aquest castell, i la urbanització de l’esplanada entre l’ermita i la torre, i de els accessos.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here