Brots a casals de gent gran tornen a pujar els casos de còvid-19 en majors de 79 anys al Bages

0
101

Un home rep de forma simultània la vacuna de la grip i la tercera dosi de la de la covid-19, al CAP de Balàfia de Lleida, el 27 d’octubre del 2021. (Horizontal) Oriol Bosch La franja d’edat amb més incidència de casos de còvid a l’Àrea de Gestió Assistencial del Bages i el Solsonès (que també inclou el Moianès), va ser entre el 7 de novembre i ahir, dia 18, la dels més grans de 79 anys, una posició que durant mesos havia estat ocupada pel rang de 15 a 29 anys. Segons fonts del Departament de Salut consultades per Regió7, aquest canvi de panorama va ser degut a la detecció de brots a casals de gent gran del Bages, uns equipaments que han estat mesos tancats i que majoritàriament han anat reobrint durant les últimes setmanes. Les dades facilitades per la Generalitat indicaven aquest dijous que la incidència de casos acumulada dels últims 14 dies al Bages, Solsonès i Moianès era de 159,3 per cada 100.000 habitants entre els més grans de 79 anys. Darrere seu hi havia el grup de 15 a 29 anys, amb una incidència acumulada de 126,3; les persones de 30 a 49 anys, amb una xifra de 119,8; els menors de 14, amb 113,4; els de 50 a 59, amb 107,9; els de 60 a 69, amb 94,4 i, finalment, els de 70 a 79, amb 66,1. La mitjana de tota la regió era de 113,1. Els més grans de 79 anys van ser els principals afectats de la primera, segona i tercera onada del coronavirus, però a la quarta i especialment la cinquena, la majoria de contagis es van produir entre persones de 15 a 29 anys, que llavors encara no havien començat a vacunar-se. L’administració de la vacuna ha propiciat que durant molts mesos, entre el febrer i el setembre d’aquest any, les persones de més edat hagin estat sempre les franges amb menys incidència del virus. A partir de mitjans octubre la tendència va canviar. Al Bages, Solsonès i Moianès, la incidència dels darrers 14 dies dels més grans de 79 anys van protagonitzar un pic del 13 al 17 d’octubre, que va ser seguit d’un altre bec, en aquesta ocasió de la franja d’edat dels 70 a els 79 anys. Aquest repunt es va allargar del 19 d’octubre al 6 de novembre, data en què els més grans de 79 anys van tornar a avançar-los. Aquest divendres, hi ha hagut un nou repunt de la franja de 15 a 29 anys que, amb una incidència de 165,4, s’ha tornat a situar al capdavant i caldrà veure si això marca l’inici de la temuda sisena onada. A les residències s’han detectat 8 positius en els últims 30 dies Des de Salut, com ja s’ha comentat, atribueixen l’últim repunt entre persones de més de 79 anys a brots de còvid a casals de gent gran del Bages, encara que no especifiquen en què municipis s’han produït. Criden la població a no relaxar les mesures de prevenció i protecció i recorden la importància de portar la màscara, sobretot en espais interiors, que s’han de ventilar encara que baixin les temperatures. El departament assenyala que “la vacuna disminueix molt la mortalitat però no descarta transmissió” i que portar-la, “pot donar falsa sensació de seguretat”. També assenyalen que no es descarta l’estacionalitat de la Covid-19, que pot ser més present a l’hivern, i que amb l’arribada del fred disminueix la ventilació. A les residències de gent gran d’aquestes mateixes tres comarques, els casos de còvid es troben controlats, però no desapareixen del tot. La Generalitat ha detectat vuit positius els últims 30 dies, els tres últims aquest dimarts passat. La situació, millor al Berguedà La incidència acumulada els últims 14 dies a l’Àrea de Gestió Assistencial Berguedà era dijous, de mitjana, 83,2, uns 30 punts menys que al Bages, Solsonès i Moianès. Per franges d’edat, la més afectada és la de 15 a 29 anys (dijous a 169,2), seguida de la de 50 a 59 (108,9), la de 30 a 49 (79,5), la dels més grans de 79 anys (61,7), la dels menors de 15 (59,6), la de 60 a 69 (55,5) i la de 70 a 79 (25,9). Mirant enrere, entre el 22 de setembre i el 13 d’octubre, la comarca va viure una petita ona protagonitzada pels menors de 15 anys, la incidència acumulada dels quals es va situar per sobre dels 1.300 casos per 100.000 habitants. Durant aquests dies es va haver de confinar uns 250 alumnes de l’escola La Xarxa de Berga. Pel que fa a les residències, des de l?1 d?octubre hi ha hagut un positiu dimecres d?aquesta setmana.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here