L’acord pels pressupostos entre ERC i els comuns inclou recuperar el projecte Tren-Tram al Bages

0
135

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, presidint el Consell Executiu extraordinari aquest dilluns ACN La redacció del projecte executiu del Tren Tram del Bages és un dels punts clau de l’acord per als pressupostos de Catalunya entre ERC i En Comú Podem, tal i com ha explicat la líder dels comuns al Parlament, Jéssica Albiach, en una roda de premsa. Es tracta d´un projecte que ja va ser previst al Pla d´Infraestructures Ferroviàries de l´any 2009 i que permetria articular una via de comunicació entre Manresa, Sallent, Sant Joan i Súria. En aquell moment no es va arribar a executar. Aquesta proposta s’emmarca dins d’un dels aspectes clau de la negociació entre ERC i els comuns, el “gran acord nacional per la mobilitat”, per Albiach, on també es concretaran el tramvia del camp de Tarragona i la Costa Brava. En aquest acord, també es detalla convertir la N-II en una “via pacificada” i la congelació de tarifes de transport públic. Albiach ha explicat que “seguiran treballant” per afegir a l’acord aspectes relacionats amb Rodalies a Lleida, Tortosa i la R8 fins a Vilafranca. L’habitatge i la reindustrialització, claus En relació amb l’habitatge, la partida augmenta fins a 1.000 milions d’euros. El preacord inclou la creació d’una energètica pública i una oficina per ajudar a remunicipalitzar l’aigua, que oferirà “suport” a “tots els municipis”. Un altre dels aspectes importants en la negociació ha estat en relació amb la reactivació industrial. Així, es va incrementar la partida dels 50 milions fins als 76 milions d’euros. Albiach ha detallat que també s’activarà un mecanisme per “legalitzar” i “dignificar” la feina de cures i neteja de la llar. En sanitat, s’ha establert la internalització del 061 i 112. En els propers dies comuns i l’executiu es reuniran per augmentar els recursos destinats al psicòleg i dentista públic. Per contra, es manté la discrepància en altres camps com ara el projecte de Hard Rock. “Els pressupostos no anaven d’independentistes o no independentistes”, ha subratllat Albiach. “Anava de fer-li la vida una mica més fàcil als catalans”, va afegir. En aquesta línia, la líder dels comuns va agrair les “cessions” que va fer ERC per poder tirar endavant la tramitació dels comptes i va assegurar que els queda un mes per “continuar treballant”. La votació final per la tramitació dels comptes està prevista per al proper 23 de desembre. “Anava de fer-li la vida una mica més fàcil als catalans” Aragonès celebra l’acord El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha celebrat l’acord amb En Comú Podem pels pressupostos del Govern. En una compareixença aquest dilluns al migdia a la Galeria Gòtica de Palau, el president ha agraït la feina del conseller d’Economia, Jaume Giró. Després d’informar el Consell Executiu que, “com a president”, ha tancat un acord amb el grup parlamentari d’En Comú Podem per tramitar els comptes i estudiar-ne l’aprovació, Aragonès també ha plantejat la revisió del pacte per la investidura amb la CUP. El president ha lamentat que els anticapitalistes hagin decidit no donar suport als comptes, però ha afirmat que “la mà estesa continua”. Aragonés ha donat per fet el suport de Junts a l’acord pels pressupostos: “Tothom estarà a l’alçada”. JxCat demana parlar amb ERC La vicepresidenta de JxCat i diputada al Parlament, Elsa Artadi, ha explicat que el seu partit demanarà una reunió “urgent i al nivell més alt” a ERC després de l’acord del partit de Pere Aragonès amb els comuns sobre pressupostos. Segons Artadi, aquest acord “altera” la majoria de la investidura del 52% i ha afegit que això “ha de tenir conseqüències”. Des del faristol del Parlament, Artadi ha afirmat que no hi ha cap canvi substancial i que continuen sent els comptes del conseller d’Economia, Jaume Giró. Per això, ha explicat que Junts en facilitarà la tramitació. “Només s’ha arribat a un acord a canvi de Barcelona”, ha insistit. Per contra, no ha volgut garantir que JxCat aprovarà els comptes a la votació final del 23 de desembre.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here