A Comú afirma que el futur tramvia serà un «transport vertebrador» del Bages

0
191

Josep Joan Roda, Ana Querol i Marc Parés, a la roda de premsa d’En Comú Podem DAVID BRICOLLÉ A Comú Podem considera clau en el progressiu canvi de mobilitat a Catalunya la inclusió als pressupostos de la Generalitat per al 2022 del futur tramvia del Bages , que la formació qualifica d’«infraestructura vertebradora de la comarca», en paraules d’Ana Querol, coordinadora de la formació a Manresa. En una roda de premsa convocada aquest divendres, els Comuns han posat en relleu el preacord aconseguit amb ERC per als futurs pressupostos del govern (per a l’aprovació dels quals ara s’obre un període de gairebé un mes de negociació) i, sobretot, que entre els punts pactats s?hagi tret del calaix i tornat a posar sobre la taula una proposta, la del tren-tram, que ja va tenir un estudi previ el 2009 però que va quedar en l?oblit. “Nosaltres hem estat els que sempre hem defensat aquest projecte i no hem parat d’empènyer-lo”, destacava Querol. El que inclou aquest preacord, segons ha concretat Marc Parés, diputat territorial d’En Comú Podem, és una partida d’un milió d’euros que ha de servir per fer durant l’any que ve una actualització de l’estudi previ realitzat fa més d’una dècada, a la vegada que iniciar el projecte constructiu. «És una infraestructura que ha de ser una realitat a curt-mitjà termini», exposava Parés, que afegia que aquest acord s’inclou «en un marc més ampli, perquè allò que Catalunya necessita és un pacte nacional per a la mobilitat sostenible , i aquest és un pas». De fet, el parlamentari ha subratllat que “Catalunya ha de ser un país de trens”, i que això significa “invertir fora de l’àrea metropolitana i anar cap a uns transports que no només connectin capitals amb Barcelona, ​​sinó que fomentin la mobilitat intercomarcal”. Tant Marc Parés com Anna Querol coincideixen a destacar que aquest tramvia del Bages, que parteix de la idea d’aprofitar els ramals de la línia de la potassa cap a Sallent i Súria per connectar la capital amb municipis al nord del Llobregat i el Cardener, «també ha de contribuir a resoldre enormement la mobilitat dins de Manresa, amb connexions cap a les zones del Congost, el cementiri, i d’aquí cap a Sant Joan.» En aquest sentit, Josep Joan Roda, conseller comarcal d’En Comú Podem, posava en relleu la tasca realitzada per la seva formació per empènyer la represa del projecte, «ja que de sobte ens trobem una inversió pactada només entre el govern de Manresa i Ferrocarrils», en referència al soterrament previ de la línia a la capital del Bages, «que només tenia un component urbanístic, no de mobilitat, i que només beneficiava Manresa. Crèiem que era un projecte que calia obrir a la comarca, i amb insistència i negociació hem aconseguit un preacord per a la seva inclusió als pressupostos per al 2022». Marc Parés ha concretat que la materialització del projecte està estimat amb un cost d’entre 110 i 150 milions d’euros, però aquest serà un aspecte, juntament amb el caràcter més tècnic i tecnològic, els que haurà d’analitzar i actualitzar el nou estudi previ. Parés va reblar que infraestructures com la del tramvia del Bages «són els que ens han de fer caminar cap a un país que es mogui menys, i que quan ho faci sigui de forma cada vegada més sostenible». Per la seva banda, Querol incidia que el tren-tram ha de ser un primer pas en la millora d’aquesta mobilitat ferroviària, però que a mitjà-llarg termini «nosaltres som ambiciosos i creiem que cal anar més enllà, i el tren també ha d?acabar arribant a comarques com el Berguedà o el Solsonès».

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here