Grups ecologistes demanen que es denegui la concessió d‟aigua de depuradora a ICL

0
413

Acció de Prou ​​Sal durant la cursa que pujava al Cogulló | PROU SAL La Taula del Llobregat, que integra diferents plataformes ecologistes, el col·lectiu Prou ​​Sal (que és un dels que forma part), juntament amb l’Ateneu Popular Rocaus de Sallent han fet públic un manifest en què reclamen que es retiri la concessió d’aigua provinent de depuradores per a ICL, aigua que l’empresa requereix per a la fabricació de sal vacuum i per a l’evacuació de residu a través del col·lector de salmorres. És una de les demandes que exposen els tres col·lectius, i que aquest cap de setmana han fet visible aprofitant la celebració d’una cursa (la Bell Race) en què centenars de corredors han pujat al capdamunt de la runa del Cogulló. Aquesta acció s’emmarcava en una campanya de denúncia perquè considera que amb l’organització de diferents activitats culturals i esportives amb el dipòsit com a escenari «es blanqueja un delicte ecològic». En concret, en el manifest que han fet públic conjuntament, la Mesa del Llobregat, el col·lectiu Prou ​​Sal i l’Ateneu Popular Rocaus reclamen que «es derogui la concessió d’aigua depurada» i que aquesta negativa «sigui el principi d’un replantejament de la política que han seguit les administracions fins ara en el tema de les mines de potassa del Bages». La Generalitat va declarar d?interès prioritari la canonada que ha d?enviar 8 hm3 anuals d?aigua depurada de la planta de Manresa fins a les instal·lacions d?ICL a Súria. Les entitats promotores d‟aquesta acció denuncien que no es compleixen els requisits que van avalar aquesta decisió. Així mateix, exigeixen que s’obligue l’empresa «a deixar una fiança proporcional a la restauració dels enderrocs i s’estableixin clarament les obligacions i els terminis per eliminar-los, com recomana l’informe del Consell per a l’Ús Sostenible de l’Aigua». També exposen la necessitat que «s’asseguri el lloc als treballadors actuals», encara que no tinguin feina a la mina, «donant feina a la restauració dels enderrocs, i que es plantegi un pla de reconversió industrial de la comarca, coherent amb un desenvolupament equitatiu i sostenible». A més, demanen que s’estudiï «la manera d’aprofitar les riuades o algun altre sistema tècnicament possible per aconseguir l’aigua que es necessita per restaurar els enderrocs sense prendre del Llobregat». En relació amb actes com la cursa que celebrada diumenge i on van realitzar la seva acció de protesta, Josep Ribera, portaveu de Prou ​​Sal, manifestava que «volen fer-nos veure el Cogulló com si fos la cosa més bonica del món, però és un disbarat». Segons Ribera, l’empresa minera està programant actes per «blanquejar el delicte ecològic i amagar que no treu la runa salina, malgrat estar obligada per sentència». Els organitzadors de l’acte, en canvi, asseguren que no reben cap subvenció d’ICL, defensen que cal treure les escombres, però mentre l’empresa no ho fa, es pot utilitzar com a reclam turístic. «A nosaltres tampoc no ens agrada», subratllava un dels portaveus, Ignasi Sala. Tot i això, creuen que, mentre l’empresa no ho fa, la runa salina de Sallent és una oportunitat. «És un lloc únic, com un ambient lunar. Es veu tot el Pla de Bages i tot el Pirineu. Per gràcia o per desgràcia la tenim davant de casa, ¿aprofitem-ho no?», subratllava.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here