El Govern ultima un decret per regular l?extracció irregular del llentiscle dels boscos

0
68

A la seva finca de Sallent, el ramader Pere Bover s’ha arribat a trobar 10 furgonetes plenes de recol·lectors de llentiscle, una planta amb un alt valor decoratiu. Ho agafen sense permís i, a canvi, els paguen ben poc. En els darrers anys la recol·lecció de llentiscle s’ha intensificat, una situació que aquest diari ja ha exposat diverses vegades, ja que el Bages és un territori procliu. Sovint, abandonen deixalles, fan malbé la planta, camps de cultiu i filats, cosa que provoca problemes de convivència. Bover diu que ho ha denunciat diverses vegades als Mossos, però li asseguren que poc poden fer perquè no està regulat. Ara, no obstant, el Govern prepara un decret que entrarà en vigor a finals del 2022. «S’ha de solucionar perquè ara és un problema social i mediambiental», ha explicat la directora general d’Ecosistemes Forestals, Anna Sanitjas. Passen hores i hores al bosc recollint llentiscle i, a canvi, els paguen menys d’un euro el ram fet amb una cinquantena de tiges. La recol·lecció d’aquesta planta, utilitzada per a la decoració i ara també per farmacèutiques, no està regulada i, al darrere, hi ha gent que se n’aprofita. Es tracta d’operacions organitzades, ja que conductors de furgonetes reparteixen a primera hora del matí els treballadors irregulars per diverses zones del territori per fer la provisió d’aquestes plantes. Ja fa més d’una dècada que el llentiscle es recull a Catalunya, però els darrers temps s’ha intensificat i convertit en un problema. Els recol·lectors fan malbé la planta, camps de cultiu -per on passen amb les furgonetes- i també filats elèctrics. A més, els veïns –que sovint són de masies aïllades– tenen sensació d’inseguretat. Propietaris forestals, ecologistes, ajuntaments i sindicats fa temps que denuncien a la Generalitat aquesta situació i reclamen que es posi remei. Ara, la Generalitat ha decidit posar fil a l’agulla i ha iniciat els tràmits per elaborar un decret que en reguli la recol·lecció i l’aprofitament. La directora general d’Ecosistemes Forestals, Anna Sanitjas, explica que amb prou feines s’ha acabat de redactar la normativa i l’objectiu és que a finals del 2022 es pugui aprovar i implementar. Una oportunitat per als boscos catalans L’objectiu del decret és, per una banda, donar «cobertura legal» a la propietat perquè pugui panificar i executar els aprofitaments de la planta i, de l’altra, professionalitzar el sector. Segons Sanitjas, amb la regulació hi haurà «més transparència i traçabilitat en l’aprofitament d’aquest recurs i en garantirà la sostenibilitat». De fet, Sanitjas veu el llentiscle com una «oportunitat»: «Si es fa una poda ben feta hi ha un impacte positiu pel territori» i, a més, es tracta d’una planta «que té un gran potencial a la química verda però ens trobem que a data d’avui no tenim prou informació perquè el seu aprofitament és fora del sistema». El mateix opina el portaveu de la Federació Catalana d’Associacions de Propietaris Forestals (BOSCAT), Just Serra, que afegeix que és una manera de donar valor als boscos. Amb la nova regulació es pretén “professionalitzar” el sector i “posar llum”, assegura Sanitjas. La idea és que tant els recol·lectors com les persones que el comercialitzen estiguin en un registre d’operadors habilitats amb l’objectiu de garantir la traçabilitat de la planta. Un cop s’aprovi l’ordre, assegura Sanitjas, hi haurà uns criteris tècnics que «garanteixen que l’aprofitament es fa de manera correcta i legal amb l’autorització de la propietat». Qui no compleixi les condicions tècniques haurà d’acollir-se a les sancions i les normatives que es despleguen de la Llei forestal catalana.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here