Les farmàcies del Bages es presenten com a espai per fer la prova del VIH

0
143

El Col·legi de Farmacèutics de Barcelona i Actuavallès col·laboren en la promoció de la detecció precoç del VIH a les comarques del Vallès Occidental, Oriental i Bages. Amb el lema “El millor és saber-ho. No ho deixis a l’atzar” es fa una campanya pretén reduir l’estigma cap al VIH i fomentar les seves proves de detecció, en aquesta acció que inclou les tres comarques esmentades, que reuneixen prop de 550 oficines de farmàcia La campanya “El millor és saber-ho. No ho deixis a l’atzar” és una acció coordinada a través de l’agrupació Prova de VIHDA, de la qual l’associació Actuavallès n’ és membre, i des de la qual s’han ajuntat esforços d’associacions i Col·legis de Farmacèutics de sis comunitats autònomes, arribant a gairebé 7.000 farmàcies de tot el territori estatal. La campanya, segons fonts dels mateixos impulsors, té com a objectiu interpel·lar aquelles persones amb una baixa percepció de risc respecte al VIH i, així, fomentar la detecció precoç del VIH entre la població general, també, també busca trencar amb l’estigma i la discriminació relacionats amb el VIH, ja que és important normalitzar la realització de la prova del VIH com a af orma de cuidar la salut sexual i conèixer la realitat de les persones que tenen VIH avui en dia.Així mateix, els tractaments actuals permeten tenir una bona qualitat de vida i, a més, eviten que es pugui transmetre el virus. provavih perquè pugui promocionar a les xarxes socials. Alberto Capitán, director d’Actuavallès, destaca la creació de xarxa en la promoció de les proves de VIH, establint ponts de col·laboració, difusió i, finalment, apropant les proves ràpides i la necessitat de conèixer l’estat serològic respecte del VIH a tota la població . En el marc de la campanya, també s’ha realitzat una formació específica sobre estratègies de promoció de la prova del VIH i altres mètodes preventius, adreçada a totes les farmàcies comunitàries del territori. I, segons els implicats en l’acció, arran de la formació, s’ha detectat la necessitat de desenvolupar línies de treball conjuntes entre l’àmbit comunitari i el farmacèutic. Així mateix, s’ha reforçat la importància d’aprofitar tota consulta que arribi a la farmàcia sobre temes relacionats amb sexualitat -píndola del dia següent, higiene, infeccions de transmissió sexual (ITS)…- com una oportunitat privilegiada per poder fer algunes preguntes exploratòries i donar recursos de prevenció combinada -PrEP, mètodes barrera, proves d’ITS, entre d’altres-. Joan Brugueras, coordinador del Vallès Occidental Oest, destaca la necessitat de revisió de la distribució territorial de les farmàcies que ofereixen la prova ràpida del VIH in situ, establerta des del Departament de Salut el 2009. En aquest sentit, emfatitza en la necessitat de facilitar , eliminar barreres i oferir les màximes opcions possibles a les persones que decideixen fer una prova d’aquest tipus, entenent que associacions i farmàcies no són opcions excloents, sinó complementàries i necessàries dins de la voluntat de diversificació i simplificar l’accés a les proves. Meritxell Blanchart, coordinadora de les farmàcies del Vallès Occidental Aquest, destaca, alhora, la importància de realitzar aquest tipus de proves, facilitar-ne l’accés i treballar conjuntament amb associacions com Actuavallès, tot això amb l’objectiu de contribuir a la detecció precoç del VIH. Anna Font, coordinadora del Vallès Oriental i responsable d’una de les farmàcies que ofereixen proves ràpides del VIH, insisteix en la importància de fer un bon acompanyament en la realització de les proves del VIH o la dispensació de l’autotest del VIH: des de l’escolta activa, l’empatia, oferint informació veraç perquè la persona pugui decidir què és el que més s’ajusta a les seves necessitats i afavorint la superació de tabús i estigmes encara presents al VIH i la sexualitat. Per la seva banda, Estrella Fíguls, coordinadora de les farmàcies del Bages, incideix també la importància de l’acompanyament de l’usuari que es vol fer la prova del VIH i posa en valor la coordinació i el treball en xarxa entre els professionals sanitaris en un tema tan rellevant com és el VIH.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here