Alerta per ratxes de més de 72 km/ha la Catalunya Central a partir de la matinada

0
352

El Servei Meteorològic de Catalunya alerta d’un nou episodi de vent fort que afectarà, sobretot, les comarques centrals i el sud del Principat, a partir d’aquesta matinada. Les ratxes poden superar els 72 km/ha punts del Bages, Anoia, Baix Llobregat, Alt i Baix Penedès i Garraf. Ahir, el vent ja va ser protagonista, amb ràfegues que van superar els 50 km/ha la regió central i els 100 km/h, a l’alta muntanya. El vent bufarà de component oest, amb predomini del ponent fins a mitja tarda i del mestral a partir de llavors fins al final de l’episodi. Arran d’aquest anunci, Protecció Civil ha activat la fase d’Alerta el Pla Especial d’Emergències per risc de vent a Catalunya VENTCAT. A més, atès que l’episodi de ventolons coincideix amb el retorn pel Pont, en què es preveu molta mobilitat i també afluència de gent als espais naturals, es demana extremar especialment les precaucions en la conducció així com en totes les activitats que es realitzin a l’aire lliure, evitant sobretot les zones boscoses on podrien caure branques o arbres. A més, també a nivell urbà cal ser molt prudent amb la possible caiguda d’elements estructurals, decoracions nadalenques o altres objectes que puguin existir a façanes i balcons. A nivell preventiu, cal retirar de façanes i balcons els elements que puguin quedar inestables i caure pel vent. Quant a les decoracions nadalenques, si no es pot garantir la subjecció és millor retirar-les. Tampoc no és segur protegir-se darrere de murs o cartells publicitaris si no són estables. #ProteccioCivil activa l’Alerta del pla #VENTCAT per la previsió de fort vent a partir de la matinada.Nota de premsa: https://t.co/AZVf167ClD pic.twitter.com/MiLtM2ebKB— Protecció civil (@emergenciescat) 7 de desembre de 2021 Protecció Civil recomana, doncs, que les activitats previstes a l’exterior es facin només si se’n pot garantir la seguretat, comprovant que no hi ha risc de caiguda d’objectes que puguin produir danys. També cal extremar les precaucions en la mobilitat a les zones on el vent bufi fort i seguir els consells del Servei Català de Trànsit, com reduir la velocitat, corregint les desviacions per mantenir la trajectòria del vehicle; vigilar especialment amb la distància de separació lateral en cas d’avançar vehicles grans; deixar-se a la trajectòria del vent a través dels arbres i arbustos de la calçada; i subjectar el volant de manera segura i forta. Risc de nevades a la Vall d’Aran Protecció Civil ha posat a Prealerta el Pla especial d’emergències per nevades a Catalunya (NEUCAT) davant la previsió de l’SMC de nevades demà dimecres a Val d’Aran. L’SMC informa que es podran produir acumulacions de neu superiors als 5 cm a cotes per sobre dels 700 metres. La cota de neu baixarà ràpidament dels 1600 metres de matinada fins a qualsevol cota al llarg del matí. Protecció Civil de la Generalitat recomana a la ciutadania, amb vista a la mobilitat per aquestes zones, que estigui atenta a les previsions meteorològiques i que consulti les incidències de trànsit abans de sortir de casa. Tingueu el vehicle preparat per la neu, amb cadenes, manta, una llanterna i el telèfon mòbil carregat amb bateria per si teniu alguna emergència. Consells d’autoprotecció davant nevades Fort onatge al Barcelonès i al Garraf Protecció Civil ha posat a Prealerta el Pla de Protecció Civil de Catalunya (PROCICAT) a Prealerta per Onatge per les previsions de l’SMC de fort onatge demà al Barcelonès i al Garraf. Segons informa el Servei Meteorològic a partir de demà al matí fins al vespre es poden produir onades superiors a 2,5 metres (maregassa) a les comarques de Baix Llobregat, Barcelonès i Garraf. Protecció Civil de la Generalitat recomana cuidar molt a les zones portuàries, espigons ia les activitats que es facin a prop de la costa. Cal respectar els tancaments dels accessos al litoral que es facin amb caràcter preventiu per seguretat. Encara que no hi hagi indicis de perillositat, sigui prudent. Eviteu anar a fer fotografies o mirar com trenquen les onades i no es posi en perill ni a vostè ni a qui l’estigui acompanyant.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here