Joncadella rep la que es convertirà en la campana mestra del santuari

0
355

El santuari de Joncadella (San Joan de Vilatorrada) ha beneït aquest diumenge la tercera de les quatre campanes que l’Associació d’Amics de Joncadella es va proposar aconseguir per donar la màxima rellevància a l’emblemàtic edifici del Pla de Bages que a la missa ha omplert de gom a gom . Una campana que serà considerada la principal i que per aquest motiu ha estat batejada amb el nom del santuari (Virgen de Joncadella) i que s’afegeix a les dues que l’han precedida (la Montserrat i la Mare de Déu del Roser) que el maig passat van tornar la veu al temple després de ser aixecades i col·locades al campanar. La benedicció de la nova adquisició, que s’ha fet en un període de temps més ràpid del previst inicialment gràcies a l’aportació de l’empresa Brills Pharma, s’ha fet avui al migdia en una cerimònia que ha tingut la presència del bisbe de Vic, Román Casanova, que a la missa ha recordat que les campanes eren un element de comunicació i anunciaven «la nostra presència cristiana i la pregària». Ara estarà pendent la quarta i darrera campana de les previstes, que rebrà el nom de Verge de Lourdes, i per a la qual l’entitat ja ha obert la campanya de donacions. Segons l’Associació d’Amics de Joncadella, «si les aportacions acompanyen com fins ara, es beneiria el proper mes de febrer, en dates properes a la festivitat de la Mare de Déu que porta el seu nom». Un cop es disposi de Lourdes, s’aixecarà, al costat del que ahir es va beneir, fins al cim del campanar per completar el quartet. Tal com va explicar aquest diari al maig quan es va fer la instal·lació de les dues primeres, el santuari (que cada Dilluns de Pasqua és motiu d’una trobada molt popular i concorreguda) era mut des del 1936, quan es va donar treure i van destruir les campanes a plena guerra civil. A la primavera d’aquest any va recuperar la veu després de 85 anys amb la Montserrat, que es va beneir al desembre, pesa 60 quilos i té la nota fa sostingut; i amb la Mare de Déu del Roser, beneïda a l’abril, de 64 quilos i 46,3 centímetres de diàmetre i que en té la nota la. Amb aquestes campanes el santuari pot tocar les hores, tres tocs de l’àngelus i altres tocs litúrgics. La iniciativa de l’Associació d’Amics de Joncadella ha permès promoure la recuperació de les campanes en el marc de la propera commemoració (el 2024) del 75è aniversari de l’entronització de la imatge actual de la Mare de Déu de Joncadella.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here