Salut obre demà la vacunació de nens de 5 a 11 anys, però no a tota la regió central

0
387

Totes les famílies amb nens d’entre 5 i 11 anys ja poden demanar cita prèvia a través del portal VacunaCovid per poder vacunar els nens i nenes d’aquesta franja d’edat a partir d’aquest dimecres, encara que encara no es podrà fer a tot el territori de la Catalunya Central. Sí que es començarà a vacunar l’Anoia demà, però als punts habilitats de Manresa i de Berga, no serà fins divendres. El personal de la regió sanitària central està acabant d’ultimar els detalls i els horaris concrets de vacunació. En qualsevol cas, ja es pot demanar cita prèvia després que el departament hagi habilitat aquest canal per poder demanar hora per a aquesta franja d’edat, coincidint amb l’arribada de les primeres 234.000 dosis d’aquesta vacuna pediàtrica de Pfizer. Els punts habilitats seran els habituals: l’espai de l’Escorxador a Igualada, el Palau Firal de Manresa i l’Hotel d’Entitats de Berga. Els horaris Pel que fa als horaris, ja es detallaran quan s’hagin acabat de tancar, però fonts de la regió sanitària de la Catalunya Central han avançat a Regió7 que la vacunació pediàtrica es farà en uns torns i circuits diferenciats de la d’adults, entre altres coses, perquè les dosis tampoc no són les mateixes. D’altra banda, els nens que es vacunin sense estar acompanyats dels seus pares i mares (per exemple amb els avis i àvies) hauran de presentar un document de consentiment.

Com demanar cita per vacunar els menors entre 5 i 11 anys? Les dosis De moment es comptarà amb aquesta primera remesa de 234.000 dosis, però està previst que arribi una segona a principis de gener. Es tracta de la mateixa vacuna que la subministrada en adults, però la dosi per a aquesta franja d’edat és un terç (10 micrograms) de la que s’administren els adults i els adolescents. Tot i això, la dosi és la mateixa per a un nen o nena de 5 anys que per a un nen i nena d’11, i caldrà administrar dues dosis separades per 8 setmanes. Pel que fa als nens amb antecedent d’infecció per còvid (amb TAR, PCR o serologia positiva) es vacunaran amb una sola dosi a partir de 4-8 setmanes després del diagnòstic de la infecció o la data d’inici de símptomes. En cas que tingueu infecció després d’haver administrat la primera dosi, es completarà la pauta amb una segona quan hagin transcorregut entre 4 i 8 setmanes de la infecció. Finalment, qui compleixi 12 anys els propers mesos es vacunarà amb una dosi de vacuna pediàtrica, i si compleix 12 anys entre la primera i la segona dosi, aquesta darrera serà una dosi d’adults. La vacuna ha rebut l’aprovació de les agències del medicament dels Estats Units i Europa i s’ha demostrat segura i eficaç en aquesta franja d’edat, segons fonts del departament. Als Estats Units ja s’han administrat gairebé 5 milions i no s’han notificat efectes adversos greus, i només reaccions adverses locals com envermelliment i dolor a la zona de la punció. Només en alguns casos, després de rebre la segona dosi, s’ha produït cansament, febre o mal de cap, que s’han resolt en poques hores. Insistència als més grans de 60 A banda de la vacunació pediàtrica que s’obre dimecres en alguns punts del territori, el departament insisteix en la necessitat de continuar vacunant persones més grans de 60 anys. “És prioritari perquè és el col·lectiu que més ingressa i més UCI es necessita”, apunta la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, acompanyada de la directora del Servei Català de la Salut, Gemma Craywinchel, que han avançat aquest dilluns el desplegament d’un conjunt de mesures per contenir el creixement de la vida a Catalunya. També des de la regió sanitària de Catalunya Central s’ha insistit en la necessitat d’anar avançant en aquestes vacunacions de dosis de reforç «aprofitant el Nadal» per anar ampliant el col·lectiu de gent amb la pauta completa. Fins ara, a Catalunya s’han posat gairebé 12,5 milions de dosis, de les quals 1 milió han estat dosis addicionals, “unes ​​xifres i una fita molt importants per a Catalunya”, segons ha apuntat Cabezas. Pel que fa a les dosis de record, ja s’ha administrat un 93,5% a les residències, i també la tenen el 72% de les persones no residents d’entre 70 anys o més. Per contra, només la tenen el 31,5% de les persones entre 60 i 69 anys. Pel que fa a Janssen, s’han administrat prop de 60.000 persones. Cabezas ha recordat que s’han habilitat punts mòbils i fixos de vacunació amb la col·laboració de Seat per incentivar i facilitar la vacunació. En aquest sentit, va insistir que «necessitem posar moltes vacunes i la millor manera, el més eficient per a tots, és planificar-ho amb cita. És fàcil de fer i qualsevol tindrà cita ben aviat perquè hi ha molta oferta accessible», ha apuntat.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here