Montserrat va generar un volum de negoci de 314,5 milions el 2019

0
398

Montserrat és un pol econòmic de primer nivell capaç de generar un volum de negoci de 314,5 milions d’euros anuals, segons un estudi que s’ha presentat aquest dimecres al monestir amb dades del 2019. Els principals sectors són l’hostaleria, la restauració i el turisme, que sumen uns 168 milions cada any. La muntanya santa va rebre durant el 2019, l’any abans de la pandèmia, 2,67 milions de turistes, una xifra rècord. Tot i això, aquest any s’espera que la quantitat de visitants es redueixi fins als 900.0000. La firma de serveis professionals EY (Ernst & Young Global, líder mundial en serveis d’auditoria, fiscalitat, estratègia, assessorament en transaccions i serveis de consultoria) ha estat l’encarregada de redactar l’estudi d’avaluació de la contribució econòmica i social del monestir, per encàrrec de la Fundació Abadia de Montserrat 2025. L’empresa ha analitzat l’impacte de la institució Montserrat i la seva “innegable” influència en termes de contribució econòmica i social directament derivada de la seva activitat, segons les dades del 2019, explica el propi monestir. L’estudi s’ha centrat en les dades de l’Abadia de Montserrat i les seves entitats dependents i associades: Publicacions de l’Abadia de Montserrat SA, Agrícola Regional SA, Central de Reserves de Montserrat SAU, Gestió de Serveis de Montserrat SLU, Fundació Abadia de Montserrat 2025, Montserrat Energia SL i Funicular Aeri de Montserrat SA (societat participada al 60%). L’any de referència és el 2019, en què hi va haver un rècord històric de visitants a Montserrat: 2,67 milions (el 34% van ser de Catalunya i de l’Estat espanyol, i el 66% restant estrangers, xifra que ha tingut un creixement significatiu els darrers anys). Catalunya és l’origen principal dels visitants dins de l’Estat espanyol. Entre els visitants provinents de fora de Catalunya, la majoria prové de Madrid seguit de València i Càceres. Montserrat desperta l?interès de visitants procedents de tots els racons del món. La majoria dels visitants estrangers són de països europeus, i també és molt rellevant el pes dels originaris d’Amèrica i Àsia. Principals procedències de visitants estrangers: 15% EUA, 12%, Rússia, 7% Corea del Sud, 4% França i 3% Alemanya. 655 llocs de treball directes i 4.700 indirectes A banda de la contribució econòmica, l’estudi també contempla l’aportació social: cada lloc de treball directe de Montserrat genera aproximadament 8,5 llocs de treball indirectes i induïts a l’economia catalana. Així, hi ha 6.210 llocs de treball dels quals 655 són directes, (655), 4.708 indirectes i 847 (4.708) i induïts. (847) generats el 2019, i 5.555 llocs derivats de l’activitat indirecta induïda. 10,4 milions d’euros de despesa en personal El finançament de Montserrat està directament vinculat a les activitats dels visitants al Santuari, les donacions, la venda d’entrades, les activitats dels visitants al recinte i el lloguer d’instal·lacions. Pel que fa a les despeses, la majoria són de personal (10,4 M€), seguida de la despesa en aprovisionaments (8,4 M€) i altres d‟explotació (8,3 M€). La contribució al PIB de Catalunya generat per Montserrat s’estima mitjançant el Valor Afegit Brut (VAB) que ofereix la contribució global a l’economia local a través de les activitats de negoci i, indirectament, a través de la despesa. impacte generat per Montserrat a través de la seva activitat, les compres realitzades a proveïdors, la despesa dels seus visitants i els seus proveïdors va contribuir en 314,5 M€ a diferents sectors de l’economia catalana a l’exercici econòmic del 2019. Un 80% dels ingressos turístics són per a visitants estrangers La contribució econòmica que generen els visitants de Montserrat es deriva principalment de la despesa dels turistes internacionals, que representa un 80% de l’impacte generat de manera indirecta i induïda, mentre que la despesa dels visitants de Catalunya suposa un 14%. Atenent la contribució derivada de la despesa dels 1,77 milions de visitants estrangers durant el 2019 per sectors, destaca, en primer lloc, la d’allotjament, manutenció i turisme, fet que suposa un 62% de la despesa del visitant estranger de Montserrat. Els visitants de Montserrat van generar un impacte econòmic indirecte i induït de 287,3M€ durant el 2019, un 96% del total dimpacte indirecte i induït. L’impacte generat per Montserrat a través de les compres realitzades als proveïdors, la despesa dels visitants i els salaris, tant dels empleats com dels empleats dels seus proveïdors, ha contribuït sobre diversos sectors de l’economia de Catalunya. Entre ells destaca la seva contribució a l’hostaleria, l’alimentació i el turisme, amb un 56%. Montserrat ha fet durant el 2019 una despesa de 13 milions d’euros en compres, un 84% de les quals s’ha realitzat a proveïdors catalans. Això representa una injecció de 11 M€ a l’economia catalana i és un indicador clar de l’aposta del grup pels proveïdors i l’economia locals. El sector amb més despesa en compres ha estat el de menjars, begudes i altres articles amb una despesa de 4 M€, seguida del sector de serveis professionals amb una despesa de 2 M€. Aquest estudi, presentat per Antoni Capella (soci d’EY), de Stephanie de Sury (sènior manager d’EY); de Josep Altayó (DG de l’Agrícola Regional SA); i del P. Ignasi M. Fossas (majordom-administrador del Monestir de Montserrat), conclou, per tant, que Montserrat, a través de la seva activitat, és un espai dinamitzador cultural i econòmic de Catalunya contribuint de forma directa, indirecta i induïda a l´activació de l´economia catalana.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here