L’acord definitiu per als pressupostos confirma la inversió d’un milió per estudiar el tramvia del Bages

0
153

El Govern i En Comú Podem han tancat l’acord definitiu que permetrà que el 23 de desembre vinent el Parlament de Catalunya doni llum verda definitiva als pressupostos per al 2022. Entre els punts que s’hauran de posar en marxa, destaca el milió d’euros que s’invertirà per fer l’estudi informatiu del tramvia del Bages. Es tracta d’un projecte que la coordinadora d’En Comí Podem a Manresa, Ana Querol, qualificava fa poc més de tres setmanes com a “infraestructura vertebradora de la comarca”. La proposta de l’anomenat tren-tram, que parteix de la idea d’aprofitar els ramals de la línia de la potassa cap a Sallent i Súria per connectar la capital del Bages amb municipis del nord del Llobregat i el Cardener, ja va tenir un estudi previ el 2009 , però va quedar en l’oblit. Aquest milió permetrà fer durant l’any que ve una actualització de l’estudi previ realitzat fa més d’una dècada. S’estima que el projecte complet tingui un cost d’entre 110 i 150 milions d’euros. Un canvi al Parlament Aquest dijous les dues parts han fet públic un document de 17 pàgines que detalla els acords sectorials que han arribat les últimes setmanes. En l’àmbit polític, el document fet públic aquest dijous corrobora un canvi a la geometria variable del Parlament. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, va ser investit amb els vots de la CUP i el que s’ha anomenat “majoria independentista del 52%” però els primers pressupostos de la legislatura tiraran endavant gràcies als comuns. I això ha aixecat crítiques del soci de Govern, JxCat, que veu tocada la majoria independentista de la investidura. De totes maneres, aquest dijous, coincidint amb l’anunci oficial de l’acord, Aragonès ha rebut la presidenta d’En Comú Podem al Parlament, Jéssica Albiach, al Palau de la Generalitat i s’ha visualitzat així la nova aliança. A la trobada d’aquest matí al Palau de la Generalitat no hi havia el conseller d’Economia, Jaume Giró. Segons fonts de Presidència i del Departament d’Economia, Giró no hi ha anat perquè era una reunió entre el president, que representa tot el Govern, i la persona que representa tot el grup parlamentari dels comuns. En qualsevol cas, assenyalen les mateixes fonts, el conseller estava en el cas del contingut de la reunió. El darrer punt del document fa referència al seguiment de l’acord. Govern i comuns han decidit crear una “comissió de seguiment” integrada per tres representants del Govern i tres representants de Comú Podem, encara pendent de fixar els noms, amb l’objectiu d'”avaluar l’execució dels acords que s’estableixen al document i resoldre els dubtes o conflictes que puguin sorgir en el desenvolupament”. Una comissió que, segons el text pactat, s’haurà de reunir “almenys” amb caràcter trimestral durant el període d’execució dels pressupostos per al 2022. Així mateix, també es preveu una reunió coincidint amb el final de l’exercici pressupostari per avaluar “l’estat d’execució “. Les mesures negociades s’havien anat anunciant en comptagotes les últimes setmanes, durant les quals executiu i comuns han negociat els pressupostos. Aquestes són les més destacades: L’aposta per potenciar la mobilitat sostenible A banda de la inversió al Bages, pel que fa a les infraestructures, l’acord preveu incorporar els pressupostos a través d’esmenes diverses partides que fins ara no hi eren: 5 milions d’euros per a l’inici de les obres del tramvia del Camp de Tarragona, 500.000 euros a l’avantprojecte del tramvia Costa Brava, 49 milions d’euros per a la pacificació de la N-II al Maresme i el carril bici, 250.000 euros a l’avantprojecte del tramvia del Pirineu, i 250.000 euros a l’avantprojecte del tramvia de l’Ebre. Segons el document, quan es faci efectiu el “traspàs integral del servei de Rodalies per part de l’Estat a la Generalitat, el Govern “es compromet a finalitzar el desplegament del servei de Rodalies Lleida i estudiar la millora dels serveis amb el Penedès” 160 milions per recuperar l’activitat assistencial i paga per al personal de neteja Una de les novetats, més enllà del que ja s’havia publicat, és que el Govern destinarà 160 milions d’euros a recuperar l’activitat assistencial no relacionada amb l’atenció a la covid-19. en atenció primària i en consultes externes, i 100 milions d’euros per incrementar l’activitat quirúrgica i proves diagnòstiques específiques hospitalàries; d’altra banda, el Govern incorporarà una paga extra per al personal de neteja dels centres sanitaris que van treballar durant el primer estat de alarma Dos nous impostos sobre les activitats econòmiques contaminants A l’àmbit fiscal, els pressupostos inclouen que abans d’acabar el 2022 el Govern ha de portar dos nous impostos sobre les activitats econòmiques que generen gasos amb efectes d’hivernacle. La previsió és que puguin entrar en vigor el 2023. Impostos sobre els elements ultraprocessats i habitatges buits També es preveu que l’executiu aprovi durant l’any l’impost sobre els aliments ultraprocessats. Així mateix, el pacte preveu ampliar els subjectes passius de l?impost sobre habitatges buits i reduir l?IRPF per a les rendes més baixes. També la modificació a l’IRPF perquè les famílies monoparentals puguin acollir-se a la deducció per naixement o adopció d’un fill i que es puguin deduir el lloguer de l’habitatge habitual. 1.000 milions en polítiques d’habitatge Segons l’acord subscrit entre les dues parts, el Govern efectuarà les “modificacions pressupostàries necessàries en l’execució del pressupost i en funció dels ingressos” per assolir els 1.000 milions d’euros en polítiques d’habitatge. Es tracta d’una quantitat addicional de 251 milions d’euros respecte a la dotació prevista inicialment als pressupostos. I, segons l’acord, aquest recurs de més es destinaran a l'”augment del parc d’habitatge públic, mitjançant el tempteig i el retracte i la construcció d’habitatges destinats a lloguer social, ia polítiques públiques d’habitatge”. Una altra de les novetats és que el Govern prioritzarà especialment el programa de barris vulnerables i el programa de vivendes amb recursos provinents dels fons europeus. Aquest fons de rehabilitació, reclamat pels comuns, no queda quantificat, però fonts del grup parlamentari valoren que l’executiu avança adequadament en aquest assumpte. 10 milions per sumar més places per a persones amb discapacitats Pel que fa a polítiques socials, són rellevants els 10 milions d’euros per augmentar el nombre de places a centres i serveis per a persones amb discapacitats. El document inclou una proposta perquè als joves extutelats se’ls suspengui temporalment l’ajuda quan comencin a treballar -en lloc d’eliminar-lo- i el recuperin si deixen de tenir feina. Reducció de jornades de terços a docents Al bloc de polítiques educatives, el Govern respon a una demanda històrica dels sindicats de mestres, passant d’una reducció de jornades de terços a mitges jornades. L’objectiu és millorar l’organització dels centres. Eliminar les taxes per a l’expedició de certificats i potenciar la contractació En formació professional, el Govern proposa eliminar les taxes requerides per a l’expedició dels certificats de professionalitat. D’altra banda, a cavall entre el Departament d’Empresa i Treball i el Departament d’Igualtat i Feminismes, es vol avançar en sistemes que incentivin la contractació laboral de les persones treballadores de la llar i de les cures “perquè surtin d”economia informal'” .Suport jurídic de l’ACA a consistoris Els pressupostos inclouran un nou article perquè l’Agència Catalana de l’aigua ofereixi suport jurídic i tècnic als ajuntaments que vulguin municipalitzar l’aigua, i es fomentarà la dinamització de comunitats energètiques. Quant a l’ordre públic, s’estableix que el Govern adquirirà cambres per situar les llançadores de foam que utilitzen els Mossos d’Esquadra, d’aquesta manera es vol garantir que s’aplica el protocol adequat a les actuacions policials. Govern estudiarà la internalització del 112. Ni un euro al Hard Rock Finalment, sobre el projecte de Hard Rock, que els comuns rebutgen , l’acord inclou una esmena que concreta i especifica que el Govern no hi posarà ni un sol euro.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here