L’Ajuntament de Sallent aprova definitivament el projecte de la nova residència a la Fàbrica Vella

0
134

L’Ajuntament de Sallent ha fet un pas clau per fer realitat allò que s’ha convertit en un repte històric, ja que es va començar a gestar fa pràcticament dues dècades. El ple municipal ha aprovat definitivament, amb el vot favorable de tots els grups (ERC, Junts i Fem Poble) el projecte executiu per a la construcció de la nova residència per a la gent gran, ubicant-la als terrenys de la Fàbrica Vella. Era la proposta que ja s’havia deixat sobre la taula en l’anterior mandat, però retirant l’equipament lleugerament per allunyar-la del marge del riu i per darrere de la línia de flux preferent, ja que el debat que hi ha hagut durant tots aquests anys era el risc d’inundabilitat. Un dia, el del ple d?aprovació, que tant els republicans, que governen amb majoria absoluta, com les dues formacions de l?oposició van coincidir a qualificar d?històric, perquè culmina una llarga trajectòria de debats i tramitacions i obre definitivament la porta a la construcció del nou equipament. Un dels aspectes clau de l?acord aprovat ahir és que es compromet a fer-ho realitat amb finançament públic i municipal, amb un cost total d?aproximadament 7 milions d?euros. Precisament, al mateix ple es va aprovar el pressupost general del consistori per al proper any, que ja inclou la previsió d’aquesta la que serà la principal inversió. El projecte es va aprovar definitivament amb el suport de tots els grups: ERC, Junts per Sallent i Fem Poble El regidor de Serveis Municipals, Urbanisme i Obres Públiques, Miquel Estruch, va concretar que l’objectiu és poder començar ja les obres al llarg del 2022 El febrer passat ja s’havia realitzat la seva aprovació inicial, i Estruch va recordar que el projecte preveu una nova residència per a Sallent que tindrà una capacitat per a un total de 90 usuaris residents i de 30 de centre de dia. Amb una superfície docupació aproximada de 1.000 m2 per planta estarà formada per un soterrani destinat a aparcament, manteniment i vestuaris; una planta baixa que serà la de l’accés general, l’atenció a l’usuari i els espais de treball intern; i tres plantes pis que seran les que pròpiament es destinaran als usuaris residents. Cadascuna d´aquestes tres disposarà de 13 habitacions dobles i 4 individuals amb bany propi, una zona comunitària principal (sala d´estar i menjador) i una terrassa. L’edifici es completarà amb una planta sota coberta destinada bàsicament a instal·lacions. 120 plaques solars L’obra es preveu començar entre finals d’aquest any i principis del 2022 i el termini d’execució és de 20 mesos. Miquel Estruch va destacar que el projecte aprovat definitivament aquest dimarts era el resultat d’un llarg camí «de debats oberts amb tots els grups i amb la ciutadania» i que, en aquesta línia, encara s’havien incorporat suggeriments i algunes de les al·legacions que havia presentat el grup Fem Poble, mentre que d’altres s’havien desestimat «per criteris tècnics, o perquè considerem que ja es recollien al projecte». Entre les incorporades hi ha la d’augmentar considerablement el nombre de plaques fotovoltaiques previstes, que passen de les 8 inicials a 120, passant d’una capacitat de generació de 5 kw a 54 kw. Fem poble diu que no és del tot el projecte que volien “però estem al punt de trobada” Precisament el portaveu de Fem Poble, Guillem Cabra, va ser dels que va qualificar d’«històric» el moment d’aprovació d’un projecte, recordant que ha suposat un llarg camí, «massa vegades segurament per interessos partidistes que han aturat el projecte, o s’ha fet servir com a arma electoral, però hem arribat». Cabra va subratllar que «les nostres prioritats eren que fos en una ubicació segura, que el projecte fos adequat a la realitat de les persones grans ia les necessitats futures, que comptéssim amb un estudi de necessitats, que el finançament i la gestió fossin públics i que edifici fos el més sostenible possible. Ara ens hem de preguntar si amb el que aprovem avui ho hem aconseguit tot. I la resposta és no. Però es tractava d’això, que hi hagués un punt de trobada, i això és positiu». La futura residència constarà de 90 places i 30 de centre de dia. i millorant-ho, mantenir la ubicació prevista i garantint el finançament i la gestió pública. Per això estem contents, som allà on Fem Poble vam proposar arribar des del primer dia. Som al punt de trobada». Junts per Sallent defensa la feina feta en anteriors mandats Per la seva banda, el portaveu de Junts per Sallent, David Saldoni, també es va felicitar de moment, però recordant tota la tasca feta pels governs precedents, del que ell va formar part (fins i tot com alcalde), i posant de manifest que el que s’acabava aprovant era, la majoria, el projecte que els seus executius ja van impulsar, però que en molts moments s’havia posat en qüestió. Així, va recordar que «el 14 de setembre del 2016 ja es va fer una provació inicial del projecte de la residència que en aquest cas anava lligada a la façana del riu de la Fàbrica Vella», i que tres mesos després es publicava el reglament del domini públic hidràulic, «que definia una cosa que encara avui no acabem de tenir clara, però que va comportar que la residència s’hagués d’allunyar uns metres de la façana del riu, cosa que va arribar en un temps rècord, perquè el desembre del 2018 es va aprovar la modificació urbanística que permetria la construcció de la residència al lloc on es farà ara. En aquell moment ja s’encarrega el nou projecte per poder construir la residència en aquest espai, uns metres allunyat del que era al seu moment, i el 2019 s’hi entra el que era el nou projecte de la nova residència». Saldoni incidia que sobre la base d’aquest projecte l’equip de govern actual va fer algunes modificacions «encaminades una part a abaratir-lo, a fer-lo més sostenible». En aquest, el portaveu de Junts subratllava que «aquest camí que no ha mancat de ensopegades, una pressió i també una certa demagògia, ens ha portat uns anys després, amb certes reflexions, a prendre la decisió per part de l’actual equip de govern de fer-ho a l’emplaçament decidit ja al desembre del 2018». David Saldoni afegia que «pensem que hem perdut un temps, però el temps perdut, si és per sumar, si és per reforçar que tots estiguem convençuts del que farem, molt millor». Tot i això, ha recordat que les crítiques que en el seu moment havia rebut i va voler deixar constància que «el terreny on es construeix la residència és zona inundable, però és un terreny on es pot construir perquè hi ha unes condicions tècniques a la hora de poder fer-ho possible, i els informes de diferents administracions així ho certifiquen». I concloïa que «Sallent ja necessitava fa molts anys aquesta residència, i aquesta actitud conciliadora que ara té l’oposició de Sallent no ha estat en altres mandats. Estic segur que serà un magnífic equipament que donarà resposta a les necessitats i que de segur durarà dècades». L’alcalde de Sallent, Oriol Ribalta, va concloure abans de la votació que acabaria amb unanimitat, que «avui aprovem definitivament aquest projecte de residència, amb un llarg camí que ha fet molta gent diferent, arribem a un punt de consens i ens hem de felicitar totes les forces polítiques per arribar a l’acord d’un projecte que tots hem situat com a prioritari».

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here