Bots pel Canvi: transformació personal al ritme de la pilota

0
134

Des de fa mesos, pels carrers de Manresa se sent el repte de pilotes de bàsquet colpejant el terra de la plaça Major o de la plaça de Crist Rei a l’uníson. I el més sorprenent d’aquesta melodia, que a poc a poc ha esdevingut quotidiana, és que està promovent un canvi social i personal en molts joves. Un dimecres qualsevol a la plaça de Crist Rei de Manresa | La peculiar combinació entre música, esport i activisme forma part del projecte Bots pel Canvi, impulsat per l’Ajuntament de Manresa, en el marc de Manresa 2022. Dirigit pel col·lectiu Basket Beat, el projecte comunitari cerca acompanyar joves en un procés de canvi personal, posant al centre de l’activitat una visió transformadora de la societat. Els participants eufòrics després de l’exhibició amb Chima Moneke AJUNTAMENT DE MANRESA La percussió com a eina d’aprenentatge Cada dimecres joves (i no tan joves) de diferents barris de Manresa es troben a la plaça de Crist Rei, on té lloc el seu assaig setmanal. A partir dels diferents sons que pot emetre una pilota de bàsquet, es creen ritmes que van molt més enllà de l’àmbit musical. Mitjançant dinàmiques de joc que fan interaccionar els diferents participants, s’intenta crear un espai lliure de judicis, on la reflexió, la consciència grupal, la cura, el compromís, la responsabilitat col·lectiva, l’escolta, el silenci, la improvisació, la creativitat i l’autoexigència, així com la incomoditat que creen certes situacions i la manera com s’afronten amb els companys i les companyes, permeten la creació d’un espai d’autoconeixement personal i col·lectiu. Bots pel Canvi: transformació personal al ritme de la pilota La constància col·lectiva El grup d’espai públic de Bots pel Canvi va sorgir durant el mes de maig del 2021, reunint persones provinents dels tallers previs que s’havien dut a terme a escoles i entitats -amb 800 participants- i també d’altres indrets. Des d’aquell moment, el grup ha anat variant de participants, però sempre ha mantingut els mateixos objectius i valors. Amb el pas de les setmanes, els vincles que s’han creat dins del grup han permès als integrants relacionar-se amb gent nova, fins i tot fora del cercle de Bots pel Canvi. El fet de formar part d’aquest grup també ha permès a moltes persones relacionar-se de tu a tu per primer cop amb algú que no ha nascut al seu propi país. Fins i tot hi ha hagut joves que vivien al mateix barri des de feia temps, però mai no s’havien presentat. Actualment, el projecte compta amb unes 30 persones que, tot i formar part de realitats molt diferents, comparteixen moltes semblances. El grup encara segueix amb les portes obertes per a qui es vulgui unir. Només cal una cosa: tenir ganes de conèixer gent nova i estar disposat a passar una bona estona. L’esforç deixa entreveure els seus fruits El passat dissabte 27 de novembre els joves van tenir l’oportunitat de pujar sobre l’escenari i demostrar la feina que han estat treballant durant aquests mesos. La mostra va tenir lloc a la Sala Petita del Teatre Kursaal, on una trentena de participants, acompanyats per quatre músics de l’orquestra de Basket Beat, van poder mostrar al públic tot allò que es pot aconseguir amb pilotes de bàsquet. L?espectacle va anar acompanyat d?uns parlaments i un debat al voltant de la ciutat que es pretén aconseguir. L’acte va comptar amb la presència del jugador del BAXI Manresa Chima Moneke, que va pujar a dalt de tot de l’escenari i va formar part d’un dels ritmes que tenien preparat. Al final de la mostra, el jugador va afirmar que els joves formen un equip unit, on cadascú aporta el millor de si mateix, tal com ells intenten fer al pavelló. Durant l’acte es va sentir la veu de diferents joves, que van explicar les seves històries de vida i com se senten compartint un espai com el que els ofereix Bots pel Canvi. Bots pel Canvi, un projecte de Manresa 2022 Bots Pel Canvi és una de les activitats que formen part del projecte Manresa 2022, que commemora els 500 anys de l’estada d’Ignacio de Loyola a la ciutat. Està emmarcat a l’eix de Joventut. Per estar al dia d’aquesta i altres activitats, podeu consultar el programa d’actes a la web www.manresa2022.cat. També podeu recollir a l’Oficina de Turisme de Manresa.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here