Entitats ecologistes volen un acord supramunicipal per gestionar el sòl industrial buit del Pla de Bages

0
134

Meandre, la Delegació del Bages de la Institució Catalana d’Història Natural, Som Natura Pla de Bages i el Saüquer defensen la preservació dels àmbits del Mas Mollet i el Camp de Lledoners de Sant Joan de Vilatorrada davant la pretensió de requalificar-los «innecessàriament» com sòl industrial. Segons les entitats ecologistes, «la requalificació afectaria part del mosaic agroforestal del Pla de Bages i el senderisme del camí de Joncadella» i fan una crida als ajuntaments perquè apliquin una visió supramunicipal de la gestió del sòl industrial buit existent « amb l?objectiu de no depredar més la plana agrícola i forestal que queda». L’Ajuntament de Sant Joan va aprovar en el darrer ple l’acord provisional de modificació puntual del POUM en aquests àmbits com a sòl urbanitzable programat, fet que permetria ampliar el sòl industrial del municipi en aquest entorn, proper als polígons del Pla dels Viñados I i II . Meandro ja es va mostrar contrària a aquesta requalificació ia favor de preservar aquest entorn per l’interès natural i agrícola que considera que té i va anunciar que presentaria un recurs contra l’ampliació. Ara, l’entitat manresana, juntament amb la Delegació del Bages de la Institució Catalana d’Història Natural, Som Natura Pla de Bages i el Saüquer han fet pública la defensa conjunta per preservar aquesta zona. Segons argumenten les entitats ecologistes, «la modificació pretesa és contrària al Pla director urbanístic del Pla de Bages (PDU)#que preveu que aquests espais s’han de mantenir lliures de qualsevol transformació urbanística». Les quatre associacions consideren “innecessari desenvolupar nou sòl industrial a causa de l’excés d’oferta i manca de demanda” ja que asseguren que actualment el Pla de Bages disposa de sòl industrial qualificat i urbanitzat pendent d’edificació, de les mateixes característiques del nou sòl industrial planteja. «No cal anar més lluny que de l?adjacent Pla dels Vinyats per veure la desocupació de parcel·les existents», afirmen. En aquesta línia, han anunciat que sol·licitaran entrevistes amb les alcaldies de Sant Joan, Sant Fruitós, Santpedor i Manresa per demanar «un acord modèlic de gestió supramunicipal del sòl industrial buit del Pla de Bages, amb un repartiment just i proporcional de la fiscalitat» . Creuen que «no és just que els municipis que més han depredat el territori tinguin avantatges fiscals respecte dels que no ho han fet». Asseguren que el seu objectiu «és la preservació del mosaic agrícola i forestal del Pla de Bages, del seu potencial agrícola, de la seva biodiversitat i del paisatge dels voltants de cada poble i ciutat». Entre els arguments a l’hora d’oposar-se a la requalificació dels terrenys de Sant Joan consideren que el fet que hi hagi el centre penitenciari de Lledoners «no justifica ocupar uns terrenys de valor connector que ja es van veure molt afectats per la ubicació de la presó » i que la requalificació «és incoherent amb la voluntat de preservació de les planes agrícoles de la zona expressada pel consistori de Sant Joan i pel conjunt d’entitats de la societat civil, després de l’intens debat territorial produït per la implantació en aquest lloc del centre penitenciari». En aquest sentit, apunten que «la confrontació social i política es va poder superar una vegada acordada la voluntat de preservació de les planes agrícoles del nord-est del municipi i dels seus valors ecològics i paisatgístics. Incomprensiblement, ara el consens aconseguit per a la preservació desapareix per art de màgia».

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here