Una allau de consultes per símptomes de codi desborda els CAP

0
330

Unes 1.500 persones van visitar els Centres d’Assistència Primària del Bages, el Berguedà i el Moianès els dies de Nadal i Sant Esteve. Més que mai. Xifra rècord. Al CAP Bages, el de referència a Manresa, un dia festiu hi ha unes 200 atencions mèdiques. Aquest cap de setmana passat, entre dissabte i diumenge, 780. L’allau de persones respon a l’increment de la incidència dels virus (un 80% de les vistes són per símptomes respiratoris), que es troba en un dels pitjors moments de tota la pandèmia quant al nombre de nous casos. Davant d’aquesta situació, tot i prendre mesures d’increments de plantilles durant el cap de setmana, la direcció de l’ICS i de Salut ha fet una crida perquè els ciutadans actuïn amb la màxima responsabilitat i evitin el lapse del sistema d’assistència primària. La infermera Esther Vila, adjunta a direcció del Servei d’Atenció Primària de Bages-Berguedà-Moianès, demana “prudència i responsabilitat” a la ciutadania “per reduir la pressió als centres d’assistència primària i perquè els professionals que “ens dediquem a les urgències, veritablement puguem estar per als pacients que realment necessiten aquesta atenció”. “Estem força desbordats”, afirma. L’atenció majoritària és per persones que presenten símptomes i per ciutadans que asseguren que són contactes estrets o que tenen símptomes que els professionals no poden confirmar, però “la nostra responsabilitat és fer el test.” Es tracta, com explica Vila, que “el personal sanitari pugui atendre les persones que realment ho necessites, perquè no hi ha només casos de còvid, hi ha altres patologies que segueixen existint i que, de vegades, demorem la seva atenció perquè tenim l’allau de consultes per còvid”. Des de la setmana passada s’ha entrat en allò que es coneix com a “fase 2 de mitigació”, una clau sificació que indica que la pressió sobre el sistema assistencial ha crescut. Això comporta que no es realitzen tests en els contactes estrets. Fins ara, tot contacte estret no vacunat es testejava. Però des de dijous passat, aquests contactes estrets no vacunats han de fer aïllament de 10 dies i no es testejaran, tret que iniciïn simptomatologia. Aleshores sí que se’ls farà la prova”. “Si no hi ha simptomatologia apel·lem a la responsabilitat d’aquests contactes i els demanem que es quedin a casa i que facin els 10 dies de quarantena ben feta”. En aquests moments, la variant majoritària del virus a la Catalunya central, segons Vila, ja és l’omicron, que s’ha imposat al delta que hi va haver durant la primavera i l’estiu passat. Vila també adverteix que la nova variant (omicron) no es pot considerar que produeixi símptomes més lleus que les anteriors.” Depèn, molt, de si la persona que té el virus ha estat vacunada o no ho ha estat”. “Les no vacunades tenen més simptomatologia o pot ser més greu que en les persones vacunades”, explica. I ressalta la importància de fer bé els aïllaments Quan anar al metge Els símptomes que han de preocupar i que ens han de fer acudir al metge són una febre alta, la tos seca persistent (que és un símptoma prevalent a la variant omicron, que ja és la prevalent), la pèrdua de gust i olfacte i si no hi ha dificultats respiratòries En aquests casos, cal fer una prova per determinar si el pacient és còvid positiu Altres símptomes com una rinorrea, un malestar general o un refredat, si no fan febre, poden esperar. , “si en aquests casos avui no fem el test, posem el metge demà i no cal considerar-ho una urgència.” En la situació actual, els estrets contactes vacunats no han de fer aïllament, però han de tractar de limitar les interaccions so cials. És a dir, “no soparem amb companys i família i si ho fem, sempre amb mascareta i molta ventilació dels locals”, explica Vila. I els no vacunats han de fer la quarantena. Aquests no estaran testejats. L?autotest ara també té validesa. Fins ara, quan un indicava al metge que era positiu en un autotest el metge repetia la prova. Hi havia un alt grau de coincidència i ara s’ha decidit que per treure feia sobreafegida s’accepta el resultat de l’autotest. El que sí que farà el sanitari és registrar com el positiu perquè consti a la informació mèdica del pacient. Ho podreu fer via telefònica o al vostre centre d’atenció primària. Però, també, en aquest cas, es demana que si els símptomes són lleus no cal anar a fer el registre els dies i hores de més col·lapse de l’atenció mèdica. La tercera dosi és important Vila recorda la importància de la vacunació i els beneficis de la tercera dosi, ara oberta a la població de més de 50 anys. A la Catalunya central, a Manresa (Palau Firal), Berga (Hotel Entitats de Berga), Igualada (Escorxador) i Vic (Universitat) hi ha oberts punts de vacunació massiva. A més, la vacunació està indicada per als que encara no s’han vacunat i per als que ho van fer amb Astra Zeneca o la dosi única de Janssen. Aquests poden anar a vacunar-se sense límit d’edat, segons ha explicat Vila. També es poden anar a vacunar els que hagin passat el còvid amb una dosi posada. Quan es recuperin de la malaltia, ja se’n podran posar la segona. El que passin primer la malaltia i després es vacunar han de fer sis mesos fins a fer una segona dosi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here