Sallent apunta l’etern projecte de la residència

0
316

Dos projectes passats pel ple, nombrosos informes, llargues tramitacions, i moments de picabaralla política finalment ben resolts. És part de la llista de ensopegades que ha hagut de superar el projecte de la futura residència de gent gran i centre de dia de Sallent que, si no hi ha cap altre imprevist, cal obrir camí aquest 2022 inici de les obres dues dècades després (el 2001 ) que l’Ajuntament adquirís els terrenys de la Fàbrica Vella ja amb la intenció de construir el nou edifici. Poc pensaven els polítics del moment en què es trigaria tant a fer realitat un equipament de màxima necessitat per l’obsolescència de l’actual. Una urgència que, entre altres coses, ha estat clau per acostar les posicions divergents sobre l’emplaçament que durant anys ha enfrontat les forces polítiques del consistori, però que ara les que actualment el formen (ERC al govern i Junts per Sallent i Fem Poble , a l’oposició) han donat suport unànime al projecte (el segon) en la seva aprovació definitiva. Tan esperat vist i plau que ha convertit en «històric» el dia de l’aprovació, perquè es culminava un periple pel qual fins fa poc encara no es veia el final. El que ara s’ha aprovat té les bases en un avantprojecte que ja es va plantejar el 2008, però que no va culminar fins al setembre del 2016 amb l’aprovació inicial del primer text que es va sotmetre a votació. Era una proposta de l’equip de govern del moment, encapçalat llavors CiU, que no va tenir el suport d’ERC, principal partit a l’oposició, amb qui ja havia topat perquè era crític amb l’emplaçament pel risc d’inundabilitat que veia. Proposava canviar la Fàbrica Vella, propera al riu, per un espai propietat de la Sareb davant del pavelló o per l’àmbit de Cal Sala, però el govern va fer valer la majoria per tirar endavant la seva aposta per la Fàbrica Vella. Un inici ajornat sis anys Amb aquest tràmit realitzat i amb els informes favorables requerits, només calia l’aprovació definitiva, de manera que l’Ajuntament preveia poder iniciar les obres aquest mateix any (ja en farà 6) i acabar-les el 2019 Però va sorgir un obstacle inesperat que ha endarrerit l’operació fins ara. Aquell desembre, l’Estat va aprovar una modificació del reglament del Domini Públic Hidràulic, que enduria les restriccions sobre noves activitats (entre elles la construcció de noves residències) a les anomenades zones de flux preferent, en què «el corrent de l’aigua és més significatiu i pot provocar danys importants en béns i persones». La normativa posava en risc la viabilitat de la proposta que Sallent acabava d’aprovar, per la qual cosa es va aturar el procés en espera que l’ACA es pronunciés sobre això, i finalment va acabar confirmant que una part de l’edifici que es pretenia fer quedava a zona inundable. Tot això desmuntava bona part de la feina feta perquè obligava a redefinir el projecte per allunyar de la zona de risc la part de l’edifici afectada, i no va ser fins al febrer del 2019 quan l’Ajuntament va encarregar la redacció del nou projecte, que si bé només havia de preveure el desplaçament de la futura residència uns metres, implicava temps per a la reformulació de càlculs i estructures i perquè l’operació anava lligada a una planificació de planejament urbanístic a l’àmbit de la Fàbrica Vella. Si la situació ja era força complicada per la lentitud a què es veia abocat tot el procés, la revisió del projecte va coincidir, a més, amb l’arribada de les eleccions municipals del 2019, amb canvis al govern, que des de llavors lidera ERC amb majoria, mentre Junts va passar a l’oposició, on també hi ha Fem Poble (vinculat a la CUP). Els republicans, que sempre havien defensat una altra ubicació que precisament evités possibles riscos d’inundabilitat, ara es debatien entre reprendre el debat del canvi de lloc o mantenir-se a la línia del govern anterior i culminar el procés de redefinició del projecte per no endarrerir encara més la seva execució. 2021: la canalització definitiva Finalment, el nou govern es va decantar per aquesta última opció, i el febrer passat es feia l’aprovació inicial, per unanimitat, del nou projecte ja refet. A partir d’aquí, quedava pendent la gestió i el finançament, tenint en compte que dels 8 milions de costs inicialment previstos l’Ajuntament tenia 5 assegurats i havia de buscar una fórmula per als restants. S’havia plantejat la gestió externa mitjançant una entitat sense ànim de lucre que aportés el capital, però finalment s’ha optat per un finançament (de 7 milions) amb fons públics i gestió també pública. Un anunci que arribava fa uns dies, coincidint amb l?aprovació definitiva del projecte, novament per unanimitat, i que posarà la primera pedra aquest 2022. D?aquesta manera, i després d?anys d?espera, d?aquí uns mesos Sallent tindrà una nova residència de 90 places i 30 de centre de dia.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here