Uns 72.000 alumnes reprenen el curs escolar a les comarques de la Regió Central

0
136

Al voltant de 72.000 alumnes de l’etapa escolar obligatòria, de 3 a 16 anys, han reiniciat aquest matí a les comarques de la Catalunya Central (Bages, Anoia, Berguedà, Moianès, Solsonès i Osona), sense que se n’hagi conegut cap incidència, un segon trimestre del curs escolar marcat, en plena sisena onada, pels nous plantejaments en les mesures davant de la covid, bàsicament a l’establiment de les quarantenes. Pel que fa a l’ensenyament no obligatori, en el cas de batxillerat, hi ha prop de 5.000 estudiants repartits en 229 grups. Pel que fa al personal docent, són unes 6.700 persones. Així, a partir de dilluns s’eliminen les quarantenes si hi ha casos esporàdics en educació infantil i primària. Tal com va aprovar la Comissió de Salut Pública, únicament se n’indicarà quarantena quan hi hagi cinc casos o més, o un 20% dels alumnes del grup que hagin donat positiu en un període de 7 dies. En aquest cas, els alumnes immunitzats estaran exempts i només faran quarantena els alumnes no immunitzats. Es consideren immunitzats aquells alumnes amb la pauta completa –actualment el 2,7% de la població de 5 a 11 anys- i aquells que hagin estat positius en els darrers 3 mesos. Els immunitzats podran, per tant, continuar anant a classe. Fonts de Salut, tot i això, remarquen a l’ACN que podran tornar però extremant les mesures de prevenció, ja que han estat un contacte estret d’un positiu. A secundària, es mantenen els protocols establerts. L’alumnat immunitzat tampoc no haurà de fer quarantena, mentre que els no immunitzats hauran de fer quarantena durant 7 dies. El Govern sí que ha decidit que, quan hi hagi un positiu en un grup de convivència estable, “oferirà i recomanarà” la possibilitat de fer un test d’antígens gratuït entre els dies 0 i 1 a una de les farmàcies adherides al programa. En cas d’educació infantil, s’oferirà en un punt centralitzat o en un centre d’atenció primària. En un comunicat, l’Executiu remarca que aquesta mesura “no està inclosa entre les recomanacions” del document aprovat per la Comissió de Salut Pública, però que l’autoritat sanitària catalana ho considera “important per afavorir el control de la pandèmia”. El Govern està treballant en l’adopció dels protocols per incorporar aquests canvis i remarca que el sistema sanitari treballa conjuntament amb l’educatiu per informar dels casos i els brots, i les actuacions necessàries. A més, està previst que dimarts es faci un webinar amb els referents escolars per informar de tots els canvis.

Tot el que has de saber sobre la tornada dels nens a les aules amb el nou protocol còvid El primer trimestre es va tancar amb els positius clarament a l’alça Els centres educatius de la Regió Central van viure un primer trimestre amb cert contrast. I és que va ser un primer període que en gran part es va viure amb molta tranquil·litat, amb un nombre de grups confinats baix i molt controlat, però que va arribar a la recta final clarament a l’alça, amb un paral·lel. elisme clar amb l’eclosió del que ja es considerava la sisena onada. Al conjunt de la Regió Central es va arribar a la darrera setmana passada amb un total de 16 grups confinats, més de la meitat al Bages (9), mentre que els 7 restants es repartien entre el Berguedà (2), Anoia ( 2) i Osona (3). Moianès i Solsonès no en tenien cap. Durant el primer mes del curs hi va haver els tres becs més alts. A la tercera setmana es va arribar als 40, a l’anterior n’hi havia 37 ia la posterior, 25. La creu d’aquest primer trimestre és que s’acaba amb una marcada progressió a l’alça de l’afectació de la covid, ja que sis setmanes enrere (al tancament de la primera de novembre) a l’àrea de la Regió Central d’Educació es va arribar pràcticament al nivell zero de grups confinats. En aquell moment només se’n van registrar dos a Osona, la resta de comarques, cap. Des d’aleshores, van anar augmentant setmana rere setmana, encara que sense disparar-se. Ara bé, encara que els criteris aplicats fins aleshores en aquest curs per decidir el confinament complet d’una aula (menys estrictes que en el passat) havien fet que aquestes xifres es mantinguessin baixes, en les darreres quatre setmanes hi va haver un increment molt accentuat del nombre de persones per a les quals es decreta la quarantena a l’àmbit educatiu (encara que no constaran com a grup). I, sobretot, va créixer molt el nombre de positius detectats (i registrats al portal Traçacovid, obert pel departament d’Educació). Ho posaven de manifest, per exemple, les dades concretes del Bages. Al tancament de la darrera setmana de novembre hi havia només tres grups confinats, que afectaven un total de 157 persones. Però al conjunt de centres de la comarca constaven en aquell moment més del doble de persones fent quarantena (368) i en deu dies s’havien detectat 95 positius. Al tancament del primer trimestre, aquestes xifres s’havien triplicat. A l’últim balanç, les dades registrades al portal Traçacovid (22 de desembre) mostraven que al Bages, malgrat que constaven 9 grups confinats que englobaven 348 persones, entre tots els centres (encara que no constessin com a grups-classe) hi havia 1.248 persones en quarantena a l’àmbit escolar. I que en els darrers deu dies s’havien registrat 373 nous positius. Els pares i mares veuen amb bons ulls el retorn dels nens a les aules. Els progenitors coincideixen que els seus fills han de poder “socialitzar” i s’agafen al ràpid avenç de la campanya de vacunació a les franges més primerenques. També defensen que els centres educatius segueixen totes les mesures de seguretat i creuen que han d’anar rebaixant les restriccions de mica en mica.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here