El preu màxim del test d’antígens a les farmàcies serà de 2,94 euros

0
370

2,94 euros. Aquest serà el preu màxim que costaran els tests d’antígens a les farmàcies a partir de dissabte, segons ha anunciat aquest dijous al migdia la ministra de Sanitat, Carolina Darias. La decisió l’ha pres la Comissió Interministerial dels Preus dels Medicaments, òrgan col·legiat del Ministeri de Sanitat de què formen part altres ministeris i les comunitats autònomes, i que s’ha reunit aquest matí de forma extraordinària per abordar aquesta qüestió, més de la obertura de la vacunació per a les persones de 18 a 19 anys i la reducció de sis a cinc els mesos per rebre la vacuna de reforç. En el cas La mesura dels 2,94 euros es publicarà divendres al Butlletí Oficial de l’Estat i entrarà en vigor, l’endemà, dissabte. “És necessari que ens ho venguin a preus que ens permetin adoptar el nou” Aquesta mesura ha estat ben rebuda per les farmàcies de la Catalunya Central consultades per aquest diari, encara que totes coincideixen que arriba tard. “Que es reguli el preu és positiu, ja que estaran a l’abast de la població, però cal que els proveïdors ens els venguin a preus que ens permetin adoptar el nou sense pèrdues”, explica per part seva Imma Torralba de la Farmàcia Javier Massaneda . Les farmàcies els compren a un preu aproximat d’entre 3 i 5 euros, per això els 2,94 euros no permetrien recuperar la despesa per part dels establiments. Per evitar aquesta situació, la nova regulació “s’hauria d’haver avisat amb més temps els establiments”, assegura Judit Llobet, treballadora de la Farmàcia Buxó de Manresa. “Caldria deixar un marge per treure els estocs i que no perjudiqui les farmàcies. Probablement, dissabte ens quedin tests comprats a preus més alts”, apunta Cristòfol Talaveron, de la Farmàcia Cristòfol Talaveron Planas de Manresa. Establir un preu màxim per a les proves d’autodetecció de la covid-19 era una reclamació de consumidors i professionals sanitaris, més després d’observar com durant les festes de Nadal i per la manca d’estoc, el cost dels tests antígens van arribar a disparar-se 10 i 12 euros en algunes farmàcies. Segons Darias, la limitació no s’ha aplicat abans perquè s’ha preferit resoldre primer el problema de la manca de testos. Esperen que la producció s’adapti a la demanda Si situacions com la de Nadal es repeteixen, aquesta regulació dels preus sí que podria tenir conseqüències sobre l’oferta, segons Cristòfol Talaveron. “Si hi ha molta demanda i no hi ha prou producció, hi pot haver un desproveïment preocupant. Si m’arriba un test a 4 euros, jo no el puc comprar per vendre’l a un preu més baix”, explica el farmacèutic No obstant, espera que aquesta situació no es doni “si la producció es fa en funció de la demanda”, argumenta.

Les respostes a les preguntes més freqüents després de fer un test d’antígens a casa Espanya era dels pocs països europeus on els preus dels tests d’antígens eren tan elevats. Al Regne Unit, el Govern reparteix de franc un al dia a qui ho demana ia França, durant un mes, s’estan venent als supermercats per un preu d’uns 2 euros (a les farmàcies superen els 5). A Portugal, el preu és menor, a 2,88 euros, i cada ciutadà es pot fer sis al mes, finançats per l’Estat. A Alemanya ronden els 3 euros i es poden adquirir al supermercat, a més de les farmàcies. La baixada de preus també tindrà beneficis per a la població, considera Antoni Boix de la Farmàcia del Passeig de Solsona. “Les proves seran més accessibles i les podrà comprar tothom que les necessiti”, apunta Torralba de la Farmàcia Javer Massaneda de Manresa. Només a les farmàcies, de moment Pel que fa a la possibilitat que els tests d’automostra es puguin obtenir fora de les farmàcies amb la liberalització de la seva venda, de moment, des de la Moncloa ho descarten al·legant qüestions de seguretat. Grans cadenes de supermercats com Carrefour, El Corte Inglés o Ikea ja s’han ofert a distribuir a través dels seus establiments.

Les claus per a l’ús correcte de les mascaretes FFP2 Aquesta limitació dels punts de venda es valora positivament a les farmàcies de la regió. “Com a producte sanitari de diagnòstic, la seva venda i dispensació ha d’estar en centres especialitzats, com són les farmàcies, ja que el seu control depèn de l’Agència del Medicament”, explica Boix, de la Farmàcia del Passeig de Solsona. D’altra banda, des de Solsona recorden que la venda de tests a farmàcies ajuda a evitar la saturació del sistema sanitari. “La participació de les farmàcies adherides al programa TAR col·labora activament en la descongestió dels CAP, CUAP i 061, tant en la realització i gestió de test d’antígens supervisats per llicenciats en farmàcia, com en la comunicació de positius dels autotests realitzats a domicilis”, apunta Boix. La tercera dosi per a les persones de 18 a 39 anys Paral·lelament, la Comissió de Salut Pública també ha aprovat avui obrir la tercera dosi contra la còvida a les persones entre 39 i 18 anys. La dosi de reforç a aquests grups s’administrarà “de forma endreçada, de més gran a més petita”, és a dir, primer per a la franja de 30 a 39 anys. Darias també ha explicat que l’organisme ha acordat retallar de sis a cinc mesos el període per rebre la dosi de reforç des de l’anterior. La Generalitat de Catalunya era partidari de totes dues decisions.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here