El 70% de l’assistència primària a la Catalunya Central és per la covid

0
284

La gerent de l’Institut Català de la Salut (ICS) a la Catalunya Central, Anna Forcada, situa a les baixes causades per la covid en aproximadament el 80% del total de les que s’han concedit al llarg d’aquesta darrera setmana. A més, afegeix que actualment, aproximadament el 70% de l’atenció sanitària primària de l’ICS està relacionada amb la covid. Assegura que és una situació que es produeix “tots els professionals esgotats” i “amb una tensió plena” del sistema, després de gairebé dos anys de pandèmia. També explica que les baixes s’han incrementat i que reflecteixen una «allau» de casos derivada de l’elevada transmissió comunitària que en aquests moments existeix del virus i que es reflecteix que la gent ha de quedar-se a casa i justificar la seva absència del lloc de treball . Amb aquesta elevada transmissió, Forcada considera positius per al sistema sanitari els canvis que s’han anat adoptant per part de l’administració les darreres setmanes. L’alta dels positius Un d’aquests darrers canvis és l’alta automàtica després de set dies si el pacient no comunica al centre de salut que encara no està recuperat. Per Forcada, aquesta mesura és «molt favorable» perquè «ens treu un munt de visites», recordant sempre que és una mesura que serveix per a aquells casos més lleus, que són la més gran dels actuals en què la simptomatologia és molt similar a la d’un refredat comú.

Aquests són tots els símptomes de l’òmicron De fet, el procés per comunicar els positius de còvid, actualment, ja ni tan sols és presencial quan l’afectat es fa la prova a casa amb un test d’autodiagnòstic. En cas que estigui infectat per coronavirus, la comunicació del resultat es fa via telefònica, al CAP i des de la setmana passada també es pot fer a les farmàcies que estan adherides, de forma voluntària, al sistema TAR. En aquest sentit, Forcada assegura que la comunicació a través de farmàcies és una mesura «molt ben vista pels professionals» perquè, segons recorda des del sistema de salut, «necessitem poder donar sortida a tot, tant al còvid com a la resta de malalties que segueix havent-hi». També pel que fa a les farmàcies, la gerent de l’ICS insisteix que «ens estan ajudant molt», ja no només perquè fan de transmissors dels casos positius al sistema sanitari, sinó també amb la dispensació dels tests d’autodiagnosi i amb els cribrats a grups escolars quan es registra un cas positiu a l’aula. Quant a l’impacte de les baixes entre la plantilla de l’ICS, el seu gerent a la regió central creu que és menor que a la població en general pel fet que “la gran majoria ja estem vacunats amb les tres dosis”. També recorda que en el marc de la pandèmia, la plantilla s’ha reforçat amb professionals de diferents àmbits.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here