La covid converteix el Bo-Bo de Monistrol en un ball de mascaretes

0
252

La història més que centenària del singular ball del Bo-Bo de Monistrol de Montserrat ha escrit aquest dijous a la nit una nova pàgina. O, més ben dit, ha afegit una nova imatge: la dels balladors amb màscara. Una conseqüència més de la pandèmia que, tanmateix, ha permès, com a mesura preventiva, recuperar aquesta tradició després que el 2021 s’hagués d’anul·lar, ja que ens trobàvem en una de les fases més restrictives com a conseqüència de la situació sanitària. Una suspensió que passava per primera vegada des de la guerra civil. Tot i això, aquest dijous a la nit, i malgrat el context de la sisena onada, les arcades de la plaça que porta el nom del ball han tornat a ser escenari d’una dansa que culminava el dia religiós i festiu de Sant Sebastià. Han estat protagonistes Sílvia Subirana de la Cruz i Javier Iglesias Vázquez (representant la figura de l’abat); Gemma García Clotet i Jordi Martínez Galera (com a alcalde); i Mercè Claret Gutiérrez i Francesc Rubio Gutiérrez (com a prior). Com que l’any passat el ball es va suspendre, la festa ha mantingut els mateixos administradors (que són els balladors i la figura que representen) del 2021, a qui, de manera extraordinària, es va prorrogar el càrrec. Com a novetat, aquest any els actes han estat amenitzats i el ball interpretat per la Cobla Osona, que substituïa la Principal de Berga, que era la que ho feia habitualment. L´Associació de Sant Sebastià recuperava tots els actes del vot de poble i el culminava amb el seu element més distintiu, un ball del Bo-Bo que està declarat element festiu patrimonial d´interès nacional. La dansa s’ha fet sense pràcticament variacions respecte al que és habitual, llevat de l’ús de la mascareta per part de les tres parelles de balladors, que evolucionen molt a prop del públic situat dret (i que, lògicament, també portava mascareta). Un públic menys nombrós del que és habitual, però que ha donat la calidesa just a la tradició. Cal destacar que, juntament amb l’alcalde des de l’espai d’autoritats, les evolucions de la dansa han seguit el nou abat de Montserrat, Manel Gasch. Els actes religiosos també s’han mantingut i celebrat amb normalitat, però adaptats als aforaments actuals. Els actes de la Festa Major d’Hivern de Monistrol de Montserrat van començar ja dimecres amb la celebració de la Vigília, a les 9.30 de la tarda, a l’església parroquial. Aquest dijous, dia de Sant Sebastià, els actes han començat amb la passada per recollir els administradors, les autoritats i la bandera abans de participar a l’ofici solemne, on s’han venerat les relíquies i cantat els goigs, a càrrec d’Orfeón Monistrolenc. Posteriorment, s’ha realitzat el pregó i el ball de sardanes. Ja a la tarda, s’ha fet la segona passada i la processó amb la imatge del sant. Aquest any, com a mesura de seguretat, l?entitat ha anul·lat el refrigeri. Això ha fet que el ball comencés mitja hora abans del que és habitual (a les 8.30 hores). De fet, a les 9 ja s?arribava al final de la dansa i es produïa el moment culminant i que dóna nom al ball: l?anunci dels administradors de la festa de l?any que ve. Així, s’han proclamat els noms de Roger Torres Janer (abat), Marina López Miralles (prior) i Ferran Parera Morales (alcalde). I la resposta del públic a cadascun ha estat unànime: «és bo». Diumenge que ve, també se celebrarà la Festa de les Santes Relíquies, que es va recuperar el 2016 i que segueix el mateix patró que els actes de la festivitat de Sant Sebastià. Per tancar la festa major d’hivern, el cap de setmana del 29 i 30 de gener es farà la novena Festa dels Romeus pels carrers del nucli antic.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here