Sant Vicenç estrena el mural de gran format que homenatja la riquesa cultural del municipi

0
310

Un picapedrer, una treballadora del tèxtil, els gegants Mariano i Paula, els gegants, un diable de correfoc escampant espurnes, dansaires amb aires de ball de gitanes i de caramelles, instruments musicals (un xilòfon, un piano, una guitarra, percussions), cavalls i carruatges, l’ermita de Sant Pere de Vallhonesta, el conjunt arquitectònic de Castellet… Són elements que condensen el patrimoni festiu i cultural de Sant Vicent i que al llarg de dues setmanes han anat agafant color i vida, amb el traç dinàmic característic del seu autor, al mural de més de 160 metres quadrats que en endavant dóna relleu a la doble façana de l’antiga tèxtil Montserrat. Un espai que des de fa una dècada i mitja és un centre d’entitats i que ara també s’ha convertit en una obra pictòrica que embelleix un dels centres neuràlgics del municipi, la plaça de l’Onze de Setembre. Una mostra de cultura popular ha servit aquest diumenge al migdia per inaugurar, en el marc de la festa major d’hivern, aquest gran retaule de personatges de conte que ha signat amb el seu pinzell (o, més ben dit, en aquest cas amb brotxa i corró , per la dimensió de l’obra) l’il·lustrador navasenc Valentí Gubianas. Una estrena que no ha pogut comptar amb el seu autor ja que no ha pogut assistir a l’acte per motius de salut. Tot i això, Gubianas ha estat plenament present, ja que la magnitud de la seva pintura ha estat el centre d’atenció i dels elogis d’un migdia festiu, en què el contingut del mural s’ha vist totalment reflectit en allò que durant una hora es ha desenvolupat als seus peus, sobre una plaça que s’ha vist embellida. L’estrena l’ha obert el ball d’homenatge, a càrrec de l’Esbart Dansaire Santvicentí, i ha seguit amb el cerimoniós Vals de Castellet dels barons gegants. Conduït pels integrants del grup de teatre Cul-i-Seu de la Societat Coral l’Estrella, que ha posat la paraula cultura al centre de la presentació, l’acte s’ha anat desenvolupant amb breus actuacions d’entitats que, com ‘Esbart i la Colla de Geganters, tenen la seu en aquest local que avui estrenava façana. Així, s’ha pogut veure una demostració del grup de dansa Country, un ball dels gegants amb la música del grup de grallers i la interpretació de dues cançons a càrrec de la coral infantil de l’Associació Musical Castellet. Abans de la segona, han tingut lloc els parlaments, en què la regidora de Cultura, Sílvia Oliveras, ha condensat el mural creat per Valentí Guabianas, i l’alcaldessa, Adriana Delgado, ha incidit en la importància de les entitats com a riquesa del poble , i que l’obra que s’inaugurava no només feia un nou salt qualitatiu a la plaça, sinó que posava en valor un espai, el de la nau de l’antiga tèxtil Montserrat, que avui és un centre d’iniciatives culturals , de trobada, de intercanvi i de creació festiva de la mà de les associacions que desenvolupen les activitats. Per oficialitzar l’estrena, s’ha descobert una placa transparent sobre la façana, que deixa constància de l’obra i del seu autor, i també que és fruit d’una proposta (de les mateixes entitats) presentada als pressupostos participatius municipals de fa dos anys anys. L’acte s’ha conclòs amb una petita mostra del Grup de Correfoc, ja que també és una de les entitats que s’arreceren en aquest espai. Abans de començar a plasmar sobre la façana, Valentí Gubianas (que ha treballat sobre el terreny durant dues setmanes) destacava que l’esperit essencial de l’obra seria «un reconeixement al teixit associatiu de Sant Vicenç de Castellet», i que, pel seu contingut, volia que fos una il·lustració «molt viva». El resultat ho corrobora. La nau de l´antiga Tèxtil Montserrat, que és de propietat municipal des de l´any 2005, és la seu de la Colla de Geganters de Sant Vicenç i el Grup de Correfoc, l´Esbart Dansaire Santvicentí, el Club Squaix Atlètic Castellet i l´Associació Musical Castellet . Compleix aquesta funció des de fa més d’una dècada i mitja, quan el consistori va clausurar a corre-cuita per greus deficiències a la teulada l’edifici de les Escoles Velles (posteriorment enderrocades i que ara és una plaça pública), que durant anys havia estat la seu de la majoria d’aquestes entitats. En aquests 15 anys, l’edifici ha esdevingut un pol de molta activitat per la dinàmica de les associacions que hi conviuen.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here