L’Ajuntament de Barcelona lliura la medalla de la ciutat a Casaldàliga a títol pòstum

0
42

El bisbe balsareny Pere Casaldàliga rebrà aquest dijous la Medalla d’Or al Mèrit Cívic de la Ciutat de Barcelona a títol pòstum. D’aquesta manera, l’Ajuntament de la capital catalana donarà compliment a l’acord aprovat per unanimitat el març de l’any d’atorgar aquesta distinció, que alhora també concedirà Manel Pousa, més conegut com el Pare Manel, com a icones que van ser de l’activisme i la justícia social fins a la seva mort, que en tots dos casos es va produir l’any passat. Casaldàliga ja va rebre fa un any la Medalla de la Ciutat de Sabadell al Mèrit Ciutadà, i ara serà l’Ajuntament de Barcelona qui li atorgarà la seva. És en reconeixement “al seu combat permanent contra els abusos de poder” i el seu “ferm compromís” a favor de la justícia social, de la igualtat i de la dignitat dels pobles indígenes, segons s’exposava a l’acord de ple aprovat el passat mes de març. D’altra banda, la medalla a Manel Pousa es va aprovar per reconèixer “el seu compromís solidari” i l’activisme social a favor de les persones en situació de vulnerabilitat, “especialment la infància en risc i les persones privades de llibertat”. Tots els grups municipals del consistori barceloní van coincidir a destacar en l’aprovació de la concessió de la medalla la dilatada trajectòria tant de Pere Casaldàliga com del Pare Manel, i es va posar en valor la defensa de la justícia social juntament amb els més vulnerables. El religiós i bisbe emèrit Pere Casaldàliga va morir l’agost del 2020 als 92 anys. Nascut el 1928 a Balsareny, residia al Brasil des del 1968, on va fundar una missió claretiana a l’estat de Mato Grosso i es va convertir en un dels màxims exponents de la Teologia de l’Alliberament i de la lluita per les desigualtats al Brasil fins al punt d’arribar a estar amenaçat de mort més d’una vegada. El 2006 va rebre el Premi Internacional de Catalunya de mans del llavors president, Pasqual Maragall. Per la seva banda, Manel Pousa va morir poc temps després que Casaldàliga, el setembre del 2020. De pares barcelonins, Pousa va néixer a Granada però va fer vida a la capital catalana. Un dels treballs més destacats que ha realitzat és per la reintegració de les persones preses, especialment al centre penitenciari de dones de Wad-ras. Aquesta tasca la feia des de la Fundació Pare Manel, creada per ell. El 2009 va rebre la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya i la Medalla d’Honor de Barcelona. El 2017 va acudir a les llistes de Junts per Catalunya per Barcelona a les Eleccions al Parlament.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here