Súria es planteja construir un ascensor per millorar l’accés al Poble Vell

0
37

La Diputació de Barcelona ha elaborat un estudi previ per instal·lar un ascensor per millorar l’accessibilitat al nucli del Poble Vell de Súria. El treball ha estat presentat aquest dimarts per la vicepresidenta segona, Carmela Fortuny, a l’alcalde surienc, Albert Coberó, en un acte celebrat a l’Ajuntament. L’objectiu principal de l’estudi, realitzat pel Servei de Patrimoni Arquitectònic Local, és proposar la ubicació d’un mitjà d’elevació mecànica que permeti connectar el poble Vell de Súria amb la resta de la vila, a través d’un recorregut pels vianants i d’accessibilitat universal, tenint en compte l’impacte urbà i visual de l’actuació, així com la viabilitat. Des d’un punt de vista paisatgístic, l’actuació ha de considerar especialment l’impacte visual que implica la inserció d’un element de connexió vertical sobre el vessant, actualment buit, que cau des del Poble Vell cap a la llera del riu. El treball inclou lestudi de totes les alternatives possibles de connexió amb el Poble Vell abans darribar a la solució que es considera més idònia. Com a conclusió proposa una connexió des del riu a través d’un ascensor ubicat al final del carrer Sant Jaume, obrint un espai públic generós de connexió, i una passarel·la que uneixen un punt estratègic de la façana al riu, on arrenca el passeig fluvial. amb la portalada de Cardona del Poble Vell. La ubicació de l’ascensor s’aprofita per resoldre l’accessibilitat al carrer Sant Jaume, que està a un nivell superior al de la façana fluvial, i alhora amb el desnivell es genera un espai de graderies que pot afavorir usos esporàdics de petit format, amb vistes cap al riu. A la part alta, la passarel·la condueix a l’esplanada de sota la portalada de Cardona, i es reforça el passeig-mirador arran de muralla. L’estudi té per finalitat convertir-se en un instrument de gestió tècnic i econòmic, al servei del consistori que faciliti la presa de decisions quant a la programació i la previsió de les inversions de les actuacions de connectivitat entre el poble Vell i la resta de la vila. El document analitza les mancances actuals de connectivitat, els diferents mecanismes i ubicacions de la nova connexió i planteja una solució justificada des dels criteris de connectivitat, accessibilitat, integració i viabilitat, amb algunes variants. Actualment, la vila de Súria, amb una població de prop de 6.000 habitants, es troba repartida entre la part antiga que conforma el Poble Vell, situat a dalt d’un turó i en una situació estratègica sobre el riu Cardener, i la resta de la població per la qual ha anat creixent en els darrers anys, que ocupa la part baixa del riu connectada amb les vies principals. La condició elevada del poble vell, malgrat les connexions existents, en dificulta enormement l’accessibilitat. Aquesta mateixa condició d’alçada atorga al barri antic un fort caràcter iconogràfic que es contempla des de la façana del riu, al carrer Àngel Guimerà, des d’on es connecta el centre amb el barri de Sant Jaume i incorpora un passeig a la vora del Cardener.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here