Castellbell prepara una nova fase de reformes a l’església de la Bauma per poder reobrir-la

0
314

Castellbell i el Vilar iniciarà les properes setmanes una nova fase de rehabilitació de l’església de la Bauma. Encara no serà la definitiva, però completarà les actuacions en els elements de més risc per a la seguretat i deixarà el temple en condicions perquè pugui tornar a acollir activitats quan calgui, encara que quedarà pendent la il·luminació i la sonorització. L’Ajuntament ja ha aprovat inicialment el projecte i l’aprovació definitiva es preveu al febrer. Es tracta de la segona fase dels treballs, que s’executarà completament el 2022 amb uns 294.000 euros. Fa un any que es va certificar l’obra de la primera fase, però l’Ajuntament ha hagut d’esperar a tenir lligat tot el finançament per poder reprendre les obres, amb un crèdit de la Diputació que s’hi afegirà els 85.000 euros que ja es tenien de la Generalitat. Després d´una primera actuació orientada bàsicament a les cobertes i façanes del temple, ara s´acabaran de consolidar els elements estructurals i més danyats amb un treball en diversos fronts. Si a la primera fase es va assegurar l’estructura de la rosassa, ara es reconstruirà i es renovaran els vitralls, però també s’acabaran de rehabilitar la façana i la coberta amb la col·locació de teules vidriades i la substitució d’altres d’espatllades, i s’intervindrà en la torrassa, d’on es trauran les males herbes, es renovaran peces de ceràmica, s’impermeabilitzarà, es rehabilitarà i s’acabarà el terrat. A l’interior de la nau, entre altres coses es repicarà el morter danyat i es tornarà a arrebossar, s’arreglaran les columnes, es reposarà l’enguixat de la volta, i es repararan ràfecs i gàrgoles. S’arribarà a l’equador de l’obra Un cop acabades les feines, entre les dues fases s’hauran invertit uns 600.000 euros d’una obra que en conjunt es calcula que costarà més de 2 milions, apunta l’alcaldessa, Montse Badia. Tanmateix, ja s’hauran completat les intervencions quant a estructura, com a mínim quant a l’eliminació dels riscos que encara comporta actualment el temple per a possibles activitats a l’interior, de manera que, si convé i es considera oportú, ja podria reobrir-se. Tot i això, quedaran pendents un parell més de fases, que encara no tenen data per poder completar les actuacions. Hi haurà una tercera fase «més de caire decoratiu» i funcional, amb tasques de pintura, la col·locació de les vidrieres de nova creació, la sonorització i la il·luminació, a banda d’algunes reformes exteriors. Finalment, es farà la museïtzació. Tot això ha de consolidar l’església de la Bauma com una peça clau del modernisme «i amb l’esperit d’acabar-la tal com la va idear Alexandre Soler i March», diu Badia, tenint en compte que es va inaugurar el 1908 de forma incompleta i va patir danys amb la riuada del 1971. Paral·lelament, l’Ajuntament està negociant amb el Bisbat de Vic l’ampliació de la cessió d’ús del temple, que ara és de 25 anys.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here