Un grup de carlins protesta a Montserrat per la retirada del monument dedicat al Terç de Requetès

0
287

Un grup de simpatitzants del moviment carlí ha realitzat aquest matí a Montserrat una mobilització de protesta i reivindicativa per la retirada, recentment, del monument dedicat al Terç de Requetès de la Mare de Déu de Montserrat. Aquest es trobava ubicat des de feia dècades a la plaça dels Apòstols, prop del monestir. Fa dues setmanes es va retirar discretament, fruit d?una negociació entre la direcció general de Memòria Democràtica del Departament de Justícia i l?abadia de Montserrat, després d?anys de controvèrsia per la seva simbologia. Els congregats, una seixantena de persones, formaven una comitiva encapçalada per un gran crucifix i amb una imatge de la Moreneta, i portaven les identificatives boines carlines vermelles, banderes carlines, espanyoles i banderes. El Terç de Requetès de la Mare de Déu de Montserrat va recolzar la rebel·lió militar de signe feixista contra el Govern de la Segona República Espanyola. Durant el franquisme, el 1958, es va erigir una cripta funerària, en un extrem de la plaça dels Apòstols, on reposen les restes de 319 combatents d’aquesta unitat militar franquista, juntament amb la bandera de la unitat. Al mateix espai hi havia una escultura de bronze sobre un petit túmul de pedra, representant un requeté malferit amb la mirada dirigida al monestir de Montserrat, amb la inscripció «Recorda’n l’exemple i el sacrifici. Terç de Requetès Verge de Montserrat. 1936-1939». Aquesta escultura és la que s’ha tret i ara només en queda el pedestal. Amb aquesta acció es va donar compliment a un acord parlamentari. L’octubre passat, la Comissió de Justícia del Parlament va aprovar la retirada del monument, amb els vots a favor de totes les forces de la cambra, a excepció de Vox, que hi va votar en contra, i de Ciutadans, abstenir-ne. Es tractava de la segona vegada que la Cambra exigia la retirada. Ja ho va fer el 2018, però l?escultura no s?havia acabat retirant fins ara.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here