L’autopista recupera part del trànsit perdut, però lluny dels millors registres

0
355

L’autopista Terrassa-Manresa va recuperar el 2021 una part del trànsit que va perdre el 2020 a causa de l’extens període de temps amb confinaments i restriccions, però segueix lluny de les millors xifres. I es reitera que el seu pes dins del corredor viari del sud del Bages és encara força inferior en relació amb la C-55. L’any passat (que també va tenir restriccions de mobilitat, sobretot durant dos mesos després de Nadal, quan havia decretat el confinament comarcal), aquesta via ràpida de pagament va registrar un total de 15.799 vehicles diaris al seu pas pel peatge de Sant Vicent- Castellbell. Això suposa, per una banda, un augment del 24,1% (3.073 vehicles més de mitjana diària) respecte de l’any anterior, el primer tocat de ple per la pandèmia. D’aquest total, una mitjana diària de 10.988 vehicles va passar per la barrera central (troncal), mentre que 4.811 ho van fer per la lateral, és a dir, va sortir de l’autopista o van accedir-hi. D’altra banda, la xifra de trànsit suposa que a aquesta via li queda molt camí per recórrer encara per acostar-se a les xifres just abans de la pandèmia, i encara més als seus màxims històrics. Abans de l’arribada de la covid, aquesta C-16 havia mostrat una progressiva línia de creixement, coincidint amb l’aplicació, el 2016, de descomptes nous, passant dels menys de 14.000 vehicles diaris del 2014 als més dels 19.000 dels anys 2018 i 2019. Una evolució que es va veure fulminada el 2020 amb les estrictes restriccions decretades, ja que la caiguda de trànsit va ser d’un terç (més de 6.000 vehicles) i es va situar aquell any a 12.726 de mitjana diària al pas per barrera . El 2019, abans de la pandèmia, l’autopista va registrar un descens ínfim del 0,1%, però en tot cas en aquell moment consolidava l’augment que havia marcat al llarg de cinc anys i la seva aproximació cap a una xifra de referència, com són els 20.000 (xifra superada el 2007 i 2008). Cal tenir present que en el conjunt del corredor que formen la C-16 i la C-55 en aquest tram sud (on hi ha el peatge) hi ha una mitjana de trànsit que oscil·la entre els 45.000 i els 50.000 vehicles (tenint en compte que els dos darrers anys han estat trastocats per la pandèmia), la qual cosa significa que l’autopista només suporta un terç d’aquesta mobilitat. La C-16 és de les poques vies que queden amb peatge a Catalunya, després que el 31 d’agost passat van finalitzar les concessions de cinc trams. Tres de titularitat estatal: dos a l’AP-7 (entre Tarragona i la Jonquera i entre Montmeló i el Papiol) i un a l’AP-2 (entre Saragossa i el Vendrell). Els altres dos corresponien a la C-32 (entre Montgat i Palafolls) i la C-33 (entre Barcelona i Granollers), que són competència de la Generalitat.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here