La mitjana de positius setmanals a les aules multiplica per vint els del primer trimestre

0
117

La incidència de la pandèmia a les aules de la Catalunya Central en forma de positius i quarantenes comença a estabilitzar-se però continua en xifres molt altes, després d’un inici de tercer trimestre on la variant òmicron ha impactat de forma contundent a l’entorn educatiu. Una xifra per entendre la seva magnitud: aquestes tres setmanes posteriors a les festes de Nadal s’han registrat a les set comarques de l’àrea d’influència de Regió7 més de 16.000 positius en el context dels centres escolars, i una xifra molt similar ha hagut de fer confinament. És a dir, més de 5.000 positius i confinaments de mitjana setmanal. Al llarg de tot el primer trimestre, que es va acabar just quan l’òmicró havia començat a fer la seva entrada (es va considerar que era dominant a finals de desembre), els centres del Bages, Moianès, Berguedà, Solsonès, Cerdanya, Alt Urgell i Anoia van acumular uns 3.700 positius (i unes 12.000 persones en quarantena), fet que es tradueix en una mitjana d’uns 270 setmanals. És a dir, en aquesta represa del curs la mitjana s’ha multiplicat per 20. Puja, però amb desacceleració De fet, com a referència, a l’última setmana del primer trimestre (quan la nova variant ja començava a entrar a les aules), al Bages s?havien registrat 373 positius acumulats en deu dies. Al tancament només de la setmana passada, aquesta xifra ha estat de 3.098, vuit vegades superior. Ara bé, les últimes dades mostren, d’acord amb les xifres generals, un alentiment o estabilització de l’impacte de la covid a les aules, si bé encara segueixen disparades. El fet és que al balanç de la darrera setmana hi havia un total de 6.586 positius registrats en l’àmbit educatiu del conjunt de les comarques de l’àrea de Regió7. Certament, una xifra molt alta, fins i tot lleugerament superior encara a la de la setmana anterior (havien estat 6.363). Però que es poden considerar com una estabilització, ja que entre la primera i la segona setmanes aquesta dada es pràcticament va duplicar. Aleshores es va passar de 3.446 positius (tancament de la primera) a aquests 6.363 de la segona. 600 més al Bages En termes relatius, la comarca on més ha augmentat el nombre de positius registrats aquesta última setmana ha estat el Moianès, on s’ha passat de 137 a 188 (un creixement del 37%). A Bages, però, l’augment també és encara significatiu, tenint en compte que parlem de xifres globals més grans. En aquesta última setmana hi ha hagut 3.098 positius confirmats per test, gairebé 600 més que els registrats a l’anterior (+23%). Pocs grups Les dades de positius i de confinats totals contrasten amb les xifres de grups complets en quarantena, absolutament baixes, a conseqüència dels criteris establerts en aquest curs per determinar quan es fan aquests confinaments grupals. Al balanç de l’última setmana constaven (segons dades del portal Traçacovid) només cinc grups confinats al conjunt de les set comarques: tres al Bages, un al Berguedà i un a l’Anoia, que sumaven un total de 141 persones a quarantena, una ínfima part de les més de 4.500 que existien en total. Cal recordar que des del començament d’aquest segon trimestre s’han eliminat les quarantenes si hi ha casos esporàdics en educació infantil i primària. Tal com va aprovar la Comissió de Salut Pública, únicament se n’indica quarantena quan hi ha cinc casos o més, o un 20% dels alumnes del grup que hagin donat positiu en un període de 7 dies. En aquest cas, els alumnes immunitzats estan exempts i només fan quarantena els alumnes no immunitzats. Es consideren immunitzats aquells alumnes amb la pauta completa i aquells que hagin estat positius en els darrers 3 mesos. Els immunitzats poden, per tant, continuar anant a classe, fent-se un test que s’activa a les farmàcies. A secundària, es mantenen els protocols ja establerts. L’alumnat immunitzat tampoc no ha de fer quarantena, mentre que els no immunitzats ho han de fer durant 7 dies. Prop de 379.000 positius aquest curs a tot CatalunyaEl Departament d’Educació va declarar ahir 11.039 positius més acumulats aquest curs al conjunt de Catalunya, i el total arriba als 378.980. D’aquests, 329.870 són alumnes, 9.522 més que dissabte; 48.971 de docents i personal d’administració i serveis (+1.514) i 139 de personal extern (+3). En paral·lel, es registren 45 grups escolars confinats d’uns 72.000 totals, 29 menys que a l’últim balanç, i 66.853 persones en quarantena (23.456 menys). Ahir hi havia quatre centres tancats completament, un menys que dissabte, a l’Alt Penedès, la Conca de Barberà, el Pla d’Urgell i el Segrià.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here