“No hem avançat en el tema educatiu, però s’han trobat punts en comú”

0
192

El cupero Genís Rovira (Navàs, 1990), que a principi de mandat va haver de renunciar a l’alcaldia a causa d’una malaltia, va tornar el setembre passat a agafar les regnes del consistori en virtut del pacte entre ERC i la CUP, segons el qual totes dues formacions havien acordat repartir-se l’alcaldia dos anys cadascuna. El principal repte que té el municipi és definir el futur educatiu, que vindrà marcat pel pas de les escoles concertades a públiques. El Departament d’Educació els ha comunicat que descarta fer efectiva el curs vinent la integració de centres que va anunciar fa un any. Com ho han rebut? Ens van comunicar que les negociacions estaven en un estat molt primigeni i que, per tant, no es podia fer la integració el proper curs. D’una banda, en aquests moments és positiu, però, de l’altra, és trist que hàgim arribat aquí. Aquesta setmana ha fet un any que es va fer públic que les escoles concertades havien demanat la integració a la pública i aquest any es pot dir que no s’ha fet res. Les eleccions que hi ha hagut al mig i el canvi al bisbat de Solsona ho han entorpit molt. Estem una mica decebuts com a Ajuntament i amb la inquietud que hem perdut un any. Més que perdre’l, no hem avançat. I ara com ho encaren? Ara hem demanat al departament que no s’allarguin les negociacions i que a curt termini hem de saber si el curs 2023-2024 tenim una escola, dues, tres, quatre… i hem de saber amb quins edificis podem comptar. Ens van dir que per a ells també és una urgència, i tenim confiança que accelerin les negociacions. Per tant, un aspecte imprescindible és desencallar la negociació sobre els equipaments entre el departament i el bisbat, que en té la propietat? Sí, perquè si no sabem amb quins edificis comptem, no podem saber quin serà el futur, va completament lligat. Nosaltres creiem que s’haurien de comprar per acabar amb la incertesa i que siguin propietat del departament. Però això no depèn de nosaltres, que podem pressionar però no podem decidir. Creieu que el departament hauria d’haver pres abans la decisió d’ajornar la integració i evitar la inquietud que ha tingut la comunitat educativa? Fa tres o quatre mesos ja ho sabíem que anirien tard, ja es veia que no pots fer una integració quan no l’has pogut treballar amb els dos centres. I estem decebuts per això, perquè entenem la situació, però aquesta decisió es va poder prendre perfectament fa dos mesos. Hi havia la inquietud de si es faria el proper curs o no. Aquesta inquietud ara ja no hi és, però existeix la inquietud igualment de com serà el curs 2023-2024. No ho sabem. Tot i els pocs avenços, quins passos s’havien fet fins ara? Vam fer la taula local de planificació educativa on hi ha l’Ajuntament i el departament, que s’ha reunit dues vegades. Després hi ha les comissions de participació, on també hi ha professorat, famílies i les direccions dels centres, que han servit per saber com estan els ànims i també perquè les dues escoles es coneguessin entre elles i treballar per saber cap on volen anar les coses . . És una feina que no s’haurà fet en va… Tampoc m’agrada dir que aquest any s’ha perdut. Ha servit per parlar, que també és important, i per saber una mica com es respira l’ambient i per trobar punts en comú, que hi són, i també per saber quines són les diferències. El treball no ha estat en va, però hauria estat més fructífer si s’hagués aixecat a la taula de planificació i se n’hagués sortit. Com ha rebut la comunitat educativa que s’hagi ajornat la integració de centres? Donada la situació a què hem arribat i amb el temps que queda, veuen bé que no es faci el proper curs, però també és una mala notícia per la inquietud del professorat, de l’alumnat i de les famílies. Aquest proper curs és clar que hi haurà els dos centres i poden escollir, però d’aquí a dos cursos ja no ho saben. És un any més sense saber què passarà. Es prolonga la incertesa. Sí, però aquest any ha de servir perquè les dues escoles es trobin i facin projectes en comú i comencin a treballar, que és el que s’hauria d’haver fet fa un any. Ara començarem a fer activitats entre les dues escoles. Això també és una demanda que tenien els centres i ens anirà bé aquest any de coll perquè se’n coneguin més. Un dany col·lateral és que el curs vinent l’institut continuarà en barracons. Sí, tot això havia de servir per fer-los fora i tenir un edifici, i ara hauran d’estar un any més amb uns barracons que estan en unes condicions molt llastimoses. L’Ajuntament té el compromís de fer un manteniment, però el departament s’ha de comprometre a fer actuacions i que aquest any sigui el més digne possible. Quan la reestructuració es faci efectiva, Navàs disposarà d’una oferta d’educació pública a totes les etapes educatives. Tal com dèiem fa un any, la foto final és bona perquè tindràs tota l’educació pública, inclosa la postobligatòria, així els alumnes que vulguin optar per la pública no t’hauran de marxar a Puig-reig oa Sallent. És positiu, però el camí fins a arribar-hi està sent una mica llarg. D’altra banda, el municipi treballa en la regulació de la instal·lació de camps fotovoltaics al seu terme municipal, com el que es proposa al Pla del Riols. Al novembre suspenem les llicències per a camps solars i fotovoltaics en terreny agrícola i ara tenim tot un any per realitzar les modificacions al POUM i ho estem treballant. L’objectiu és posar un màxim d’hectàrees per reduir els camps i que no es puguin fer sobre terrenys fèrtils. Ara no hi ha cap regulació i no volem un camp solar de 30.000 panells perquè et destrossa el paisatge i l’ecosistema. El municipi aposta per obrir-se al turisme amb actius com el centre enoturístic del Bages, que van estrenar l’any passat a l’antic escorxador. Sí, l’objectiu és que sigui un lloc de referència. També farem uns mapes turístics perquè la gent que vingui conegui els aspectes més importants. Estem molt ben situats i la idea és que la gent que va de Barcelona a la Cerdanya o als Pirineus oa França es pari aquí perquè sap que hi ha un centre enoturístic i pot fer un tast i comprar formatges i vins, i dinar o sopar restaurants del poble. Com valoreu aquests primers mesos de tornada a l’alcaldia? Tenint en compte que ja estava dins de l’Ajuntament i ja coneixia la situació, han anat bé i de moment estic content perquè ja hem pogut fer algunes coses que vaig dir al discurs d’investidura, com la millora de la transparència, sobretot a la web municipal. D’altra banda, també hem millorat aspectes com ara la neteja viària i la brigada. També hem endegat altres temes com el de les plaques fotovoltaiques i aquest mes presentarem la nova oficina local de vivenda.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here