Castellbell invoca la posta de sol

0
308

És un fenomen car de veure, perquè el temps i el lloc des del qual gaudir-lo són molt pocs i concrets. Per això, Castellbell, el municipi que en gaudeix, s’ha proposat potenciar-lo com a atractiu i fer un senyal d’identitat. Es tracta de la posta de sol a través de la singular roca Foradada de Montserrat, de la qual l’Ajuntament castellvilarenc ja va fer l’any passat un primer test de posada en escena amb la convocatòria de públic (molt encara limitat per les restriccions que havia establertes per la pandèmia), i que ara vol anar enriquint. Per les seves limitacions de temps i espai és un fenomen únic, però per això mateix preuat i alhora molt desconegut. L’oportunitat s’ofereix 9 dies a l’any –confiant que no hi hagi núvols que ho facin malbé–, en un punt molt concret, metro amunt metre avall –cada dia canviant–, i amb prou feines es prolonga encara no un parell de minuts . Per tota aquesta excepcionalitat, els veïns de Castellbell s’han adonat que tenen un tresor natural singular, encara que sigui molt acotat en el temps i l’espai, i ha decidit difondre’l més enllà dels seus veïns. És un fenomen que es produeix des de fa milions d’anys, però que fins ara pràcticament només coneixien els veïns del Vilar, i alguns més de Castellbell. La posició lleugerament aixecada d’aquest antic nucli fa que la trajectòria de la posta del sol culmini pràcticament travessant i projectant la seva llum per dins de la cavitat natural. Històricament, i per tradició familiar, els habitants de cadascuna de la dotzena d’antigues cases que formen aquest nucli sap el dia que el sol es pon per la Foradada i el llamp es projecta a casa seva. Comença entre el 14 i el 15 de febrer, per la plaça de l’Església (situada a l’extrem més nord-oest), i l’últim dia que és possible l’observació és el 21, a l’alçada de l’estació de la Renfe (a l’extrem més sud-est del nucli). El sol s’amaga darrere de la muntanya quan falten pocs minuts per a les 6 de la tarda, i els seus raigs travessen durant aproximadament un minut i mig la Foradada. Per potenciar aquest any el fenomen, l’Ajuntament us promocionarà a través de la iniciativa Flor de Sol, que vol convertir-se en un atractiu i un pol d’interès turístic per al territori. És un fenomen natural singular a Europa i que a més té l’atractiu paisatgístic del massís de Montserrat. Acte divulgatiu Aquest proper diumenge, el consistori farà una presentació amb un vermut amb vista a Montserrat que inclourà una xerrada divulgativa que tindrà la participació de l’historiador i expert en patrimoni cultural, Jordi Piñero, al Mas del Puig. Piñero explicarà els detalls de la posta de sol que es podrà observar a Montserrat, i la importància del sol a les diferents civilitzacions al llarg de la història. Flor de Sol es podrà veure clarament el dijous 17 de febrer i el dissabte 19 de febrer des del nucli del Vilar. S’organitzaran actes divulgatius a la plaça de l’església de Santa Maria on hi haurà un acompanyament musical en forma de paisatge sonor, la participació de la cultura popular local i un tast de formatges i embotits amb maridatge organitzat per l’entitat gastronòmica Ceps i Manduca amb la col·laboració de la DO Pla de Bages. El públic podrà gaudir d´una enoexperiència en què es recrearà la posta de sol a través dels diferents matisos del vi mentre contempla el fenomen natural de la Flor de Sol.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here