El penal de Manresa requereix a Iberpotash un nou pla per complir una sentència del 2014

0
112

El jutjat Penal número 1 de Manresa no ha aprovat el pla de recuperació ambiental presentat per l’empresa Iberpotash per donar compliment a una sentència de l’any 2014 en què condemnava tres exdirectius de les mines bagenques (quan encara eren propietat de Súria K i Potases del Llobregat) i subsidiàriament a l’empresa per un delicte ambiental de contaminació de les aigües. En una interlocutòria, la jutgessa el considera insuficient perquè ofereixi plenes garanties de solució, fixa una dotzena de noves accions que Iberpotash haurà d’afegir, i dóna un termini d’un mes perquè presenti un nou document. Textualment, l’executòria diu que concedeix aquest mes de temps a l’empresa «perquè presenti un nou pla que inclogui totes les accions generals destinades a actuar als lixiviats salins i recuperar els nivells de salinitat natural en els termes previstos a l’informe pericial presentat ». I també demana que inclogui aquest pla «data d?inici i calendari dels treballs de retirada dels enderrocs salins al descobert sobre els terrenys no impermeabilitzats prèviament a les zones de Cabanasses i Fusteret de Súria, i Botjosa i Cogulló de Sallent». Iberpotash diu que ja havia expressat la seva disposició a presentar totes les noves mesures que se li requereixen i que ja fa anys que porta a terme Fonts d’Iberpotash han assegurat a Regió7 que presentaran tota aquesta sèrie de noves actuacions que els requereix la jutge i han posat de relleu que ja preveien incorporar-les abans d’aquesta interlocutòria, perquè així s’havia anat parlant amb la magistrada durant aquest procediment. «Ja s’hi està treballant i no serà un problema», han assegurat les mateixes fonts , que han destacat que «Fa anys que Iberpotash executa diferents accions proactives per donar compliment a la sentència i que ja estan tenint molt bons resultats». La sentència que ara motiva aquest pronunciament va ser la que va resoldre el judici que es va celebrar el desembre del 2014 per una denúncia presentada gairebé vint anys enrere pel Col·lectiu Ecologista l’Encina i un particular, representats per l’advocat berguedà Climent Fernández. Judici que va acabar amb una condemna per delicte ecològic i requerint l’actuació dels condemnats i de l’empresa per solucionar-ho. Segons s’exposa ara a l’executòria del penal de Manresa, Iberpotash va presentar un pla d’execució el març del 2017, ampliat posteriorment amb un pla d’execució amb les actuacions realitzades per ICL Iberia Súria-Sallent de juny del 2020. En base a un estudi realitzat per un perit judicial, la jutgessa considera que «en aquest moment no és possible aprovar el pla presentat en el seu estat actual, encara que la recomanació del perit és la seva aprovació, perquè de la seva lectura es després que hi ha certs punts en què no es dóna resposta a l’obligació íntegra de reparar el dany causat amb el delicte, i que, per tant, s’ha d’ampliar el pla d’execució per recollir aquestes accions». Per exemple, cal que Iberpotash faci un «estudi/model geològic regional en 3D, un estudi piezomètric i un d’hidroquímic i isotòpic per tal de dissenyar de forma concreta i en un breu termini de temps les propostes de descontaminació de les zones afectades» . I també, «estableix punts de control de clorurs en temps real a tots els rius, pous i surgències incloses a l’executòria, i Iberpotash ha d’indicar en quins terminis aproximats procedirà a instal·lar-los». Entre altres, també demana noves mesures i controls més garantistes als pous de captació per assegurar que fan la seva plena funció, la construcció de noves rases de recollida o la revisió de surgències. La interlocutòria afegeix a la part dispositiva que un cop presentat el nou pla «es demanarà informe a l’Agència Catalana de l’Aigua i el departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat», i que aquests, juntament amb el nou pla, «es traslladaran de nou al pèrit judicial perquè emeti un nou informe» que determini «si amb aquest pla es dóna compliment íntegre» a allò que va dictar la sentència original.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here