Balsareny preveu recuperar aquest any uns Traginers sense restriccions

0
279

Després que l’any passat va haver de suspendre la festa per la Covid, Balsareny tornarà a celebrar aquest any els Traginers, del 17 al 20 de febrer, i confia que ho podrà fer amb tota la seva plenitud, i com el primer gran esdeveniment popular de la comarca sense les restriccions imposades per la pandèmia. Almenys així ho preveu la comissió organitzadora, comptant que el dia 11 s’aixecarà la suspensió de l’oci nocturn i, per tant, podrà fer els concerts de nit sense limitacions horàries ni d’aforament. També confia a poder celebrar plenament els actes al carrer malgrat la multitud que s’espera a la tradicional cavalcada de diumenge, en què ni tan sols serà obligatòria la màscara. L’única incògnita que encara es manté en aquests moments és el format de la Ruta del Traginer de dissabte a la nit, que podria repensar la tradicional passada de bar a bar i canviar-la per una trobada estàtica a la plaça de Ricard Viñas , si bé és una qüestió que encara no ha acabat de tancar-se amb l’Ajuntament, segons ha explicat el president de la Comissió dels Traginers, Èric Sánchez. L’organització s’ha esperat a última hora per acabar de tancar el programa, que davant aquest nou context incorpora la totalitat dels actes habituals de la festa, i s’espera l’assistència d’entre 5.000 i 7.000 persones a la cavalcada de diumenge, que és el principal reclam dels Traginers. I és que, amb l’aixecament de les restriccions «veiem que la gent té moltes ganes de sortir», apunta Sánchez, i per això l’organització ha fet uns càlculs d’assistència similars als de la prepandèmia. L’última Festa dels Traginers va ser el 2020 (poc abans del primer confinament), per la qual cosa encara es va poder celebrar amb tota la plenitud. Justament aquell any s’havia modificat el recorregut de la cavalcada, que deixava de passar pels carrers del centre per qüestions de seguretat que no tenien res a veure amb la pandèmia, «i ara això també ens va perfecte», diu Sánchez. Així doncs, es mantindrà aquest itinerari pels carrers més amplis dels afores, i bona part del recorregut passarà per les carreteres de Moià, de Manresa i de Berga, i els carrers Barcelona i Travessera. Adeu a 50 anys de Rebost El que no hi haurà després de mig segle és el Rebost del Traginer, que va néixer el 1971 com un espai d’entreteniment i de tómbola on se sortejaven productes de menjar. El motiu és la manca de personal, i al seu lloc es posarà la Taverna del Traginer. En canvi, la festa incorporarà els Jocs del Traginer, uns jocs gegants de fusta per als nens, divendres al matí a la plaça de l´Església. De fet, dijous 17 i divendres 18 hi haurà els actes infantils, mentre que el concert de divendres a la nit donarà pas a la festa jove, que aclapararà tot dissabte amb activitats com el correfoc, la Ruta del Traginer i un altre concert. El diumenge serà el dia gran, amb la cavalcada al matí i les curses de la tarda al circuit del castell. La cavalcada, amb un casament fictici, busca parelles realsDesprés dels dos casaments de veritat i amb parelles reals que hi va haver els anys 2017 i 2018 pels Traginers, l’edició d’aquest any no ha trobat nuvis disposats a fer-ho, de manera que la cavalcada del diumenge tornarà a tenir un casament fictici. La comissió admet que no és fàcil trobar parelles que es vulguin casar aquell dia i participar a la desfilada vestits d’època, si bé es manté la crida per a totes aquelles que es puguin interessar de cara a properes edicions. Aquest any, a més, s’hi afegia la incertesa fins a l’últim moment de saber si la festa es podria celebrar o no.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here