El Bages recupera el 2021 més de 185 tones de tèxtil usat amb la recollida selectiva de Humana

0
110

La recollida selectiva del residu tèxtil per part de Humana Fundación Pueblo per a Poble ha augmentat el 23% a la comarca del Bages el 2021. Així es desprèn del balanç realitzat per l’entitat, que l’any passat va recuperar més de 185 tones de tèxtil usat per a donar-los una segona vida. L’entitat sense ànim de lucre va recuperar 185,9 tones l’any passat per 150,6 de l’exercici anterior, fet que es tradueix en un increment del 23,4%. El residu tèxtil (roba, calçat, complements i tèxtil de llar), que es diposita als contenidors situats a la via pública, equival a 752.000 articles de roba que són classificats a la planta de preparació per a la reutilització que Humana té a la ‘ Ametlla del Vallès (Vallès Oriental). La majoria tindrà una segona vida: el 50% es pot reutilitzar i més del 35% reciclar. Els municipis del Bages on l’entitat ha fet més recollida de roba són Santpedor (39,3 tones); Sant Joan de Vilatorrada (32,1); Navarcles (21,2) i Manresa (9,1 tones). «Estem molt agraïts per les donacions de la ciutadania i molt contents per l?increment en la recollida selectiva. Tot i això, encara queda molt camí per recórrer», afirma Àgata Soler-roig, responsable de l?àrea de Recollida d?Humana a Catalunya. Segons l’entitat, el 40% de la roba que tenim als armaris no es fa servir en tot un any. L’Agència de Residus de Catalunya (ARC) calcula que anualment es generen 166.000 tones de residu tèxtil a Catalunya; cada ciutadà llança aproximadament 20 kg de mitjana, però malauradament els gestors autoritzats només recuperen una petita part. «La recollida selectiva de roba té un gran potencial per garantir una segona vida: el 50% es pot reutilitzar i més del 35% es recicla. Per això és important que es dipositi en un contenidor de roba; resulta obvi, però gairebé el 90% del residu tèxtil no acaba al punt de recollida adequat», remarca Àgata Soler-roig, «sinó a la fracció queda i posteriorment en un abocador o una incineradora». Humana té caràcter social. Segons afirma l’entitat, genera un lloc de treball per cada 30 tones de tèxtil recollit, i els recursos que s’obtenen es destinen a iniciatives socials: programes de desenvolupament a països del sud de la mà de contraparts o socis locals amb projectes centrats en la formació de professors de primària, l’impuls de l’agricultura sostenible o la lluita contra el VIH/SIDA, entre d’altres accions.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here