La Generalitat ampliarà un tram de la carretera que uneix Artés i Calders

0
322

La Generalitat té en marxa un projecte per eixamplar i condicionar un tram de la carretera B-431 entre Artés i Calders, que preveu començar a executar aquest mateix any amb l’objectiu de millorar la seguretat i el confort d’un vial estret i sinuós a cavall entre el Bages i el Moianès, i que és molt freqüentat per veïns d´aquesta darrera comarca que l´utilitzen d´enllaç cap al´eix Transversal. El secretari de Territori i Mobilitat, Isidre Gavin, i el director general d’Infraestructures de la Generalitat, David Prat, han presentat els detalls aquest dijous a Calders, amb presència del seu alcalde, Eduard Sánchez, de l’alcalde d’Artés, Enric Forcada, i altres autoritats de les dues comarques i una vintena de veïns. Els treballs se centraran en un tram d’1,2 quilòmetres entre la sortida d’Artés i l’entrada a la urbanització de Vista Pirineu, que és «el més sinuós, delicat i el que genera més consens» pel que fa a les necessitats d’intervenció, ha apuntat Gavin. David Prat ha exposat les qüestions tècniques, amb les quals pràcticament es preveu doblegar la calçada actual, que passarà dels poc més de 5 metres que té ara a tenir-ne 9, amb dos carrils de 3,5 metres d’ample cadascun, dos vorals d´un metre per banda, i cuneta trepitjable en alguns trams, on la calçada s´eixamplarà fins a un total d´uns 11 metres. Tot això «aportarà molta més seguretat i confort, i desapareixerà aquesta sensació de por que hi ha ara quan hi ha diversos vehicles, i sobretot si hi ha algun pesat», sosté Gavin. Així mateix, i més enllà d’aquesta ampliació “es modificarà el traçat perquè té moltes corbes de ràdio curt”, ha afegit el secretari de Territori i Mobilitat, per la qual cosa després d’aquesta actuació “en deixarem dos però de ràdio ampli, donarem molta més visibilitat , hi haurà andanes per si algun vehicle té una avaria i s’ha d’apartar, i si circulen bicicletes hi haurà espai més que suficient, fins i tot si coincideixen amb algun vehicle pesat», ha apuntat Gavin. Tot això costarà uns 5,2 milions d’euros, i es preveu que l’obra s’hagi pogut completar al llarg del 2023. Ja fa temps que es treballa al projecte, que ara només té pendent l’aprovació tècnica, i després, l’empresa pública Infraestructures.cat ja podrà fer la licitació. La idea és que les obres s’adjudiquin i puguin començar cap a la tardor, amb un període d’execució de 8 mesos. Una demanda de fa 10 anys La petició d’ampliació i millora d’aquesta carretera ja la van tractar d’impulsar el 2002 l’actual alcalde de Calders a la seva anterior etapa i el llavors alcalde d’Artés, Damià Casas , tal com ha recordat el mateix Sánchez . La van fer arribar a la Generalitat, que va començar a treballar, però es va aturar per la crisi econòmica que a finals d’aquella dècada va detenir bona part dels projectes que estaven en marxa. Així ho ha admès Gavin, però alhora destacava que «s’ha tornat a posar un calendari després d’un treball tècnic molt complex per l’orografia, que ha durat dos anys, però que ara ja ens situa en condicions de poder abordar l’obra». La millora d’aquesta carretera (que en aquesta fase es concentrarà íntegrament al terme d’Artés), interessa als dos municipis, però especialment a Calders ia altres poblacions del Moianès «que baixem a Artés a comprar o passem per anar-lo a buscar eix» , va recordar Sánchez. En fases posteriors encara per concretar, hi ha la intenció de completar les millores al tram que queda des de Vista Pirineu fins al nucli de Calders, i també d’acabar la variant d’Artés.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here