Joncadella completa el pòquer de campanes

0
108

El santuari de Joncadella va beneir ahir la quarta i última campana que l?associació Amics de Joncadella es va proposar aconseguir de cara a la celebració, el 2024, del 75è aniversari de l?entronització de l?actual imatge de la Mare de Déu. L’eucaristia d’ahir va tenir més solemnitat del que és habitual i es va iniciar amb una petita processó que va sortir de la creu que hi ha a l’exterior del santuari, amb els feligresos que van cantar els goigs de la Mare de Déu de Lurdes, que és el nom escollit per a aquesta darrera campana que s’ha beneït. Joncadella completa el pòquer de campanes El santuari es va omplir de gom a gom per aquesta benedicció, que va tenir la presència de feligresos i de padrins tant de la campana beneïda ahir com de les altres que té el santuari. Va ser durant l’ofici religiós que es va fer la benedicció de la nova campana, que porta el nom de Verge de Lourdes, pesa 50 quilos, fa un diàmetre de 41,20 centímetres i que tocarà la nota sí. Segons va explicar el president dels Amics de Joncadella, Josep Maria Coll, «és la més petita de totes i la que portarà una mica la veu cantant i la iniciativa». En el moment de la benedicció, el capellà custodi del santuari, Manel López, va pregar també perquè «quan cridi a toc la campana, els vostres fidels vinguin a l’església». I després de fer el ritual amb el foc, la campana, que estava situada a un costat de l’altar i just a sota de la que porta per nom Verge de Joncadella i beneïda el desembre passat, va fer el seu repic. Aquestes dues campanes s’afegeixen a les dues que ja les han precedit (la Montserrat i la Mare de Déu del Roser) que el maig passat van tornar la veu al temple després de ser aixecades i col·locades al campanar. A banda de completar el joc de campanes que podrà tornar al seu esplendor el campanar del santuari, els Amics de Joncadella també han culminat la darrera fase d’obres de rehabilitació, que s’han centrat a arreglar l’esquerda de la façana de ponent. En aquest sentit, “s’ha reforçat el fonament i també s’ha pavimentat el lateral de la banda nord per evitar filtracions d’aigua”, va explicar Coll. D’altra banda, també s’ha enlluït una part de la façana de ponent i migdia, entre les dues portes d’entrada al santuari. Les dues campanes que ahir encara eren a l’interior de l’església es col·locaran a dalt del campanar el 7 de març vinent, tal com ja es va fer amb les dues primeres el maig de l’any passat. Així, el campanar del santuari de Joncadella podrà tornar a sonar amb tota la seva esplendor. Tal com va explicar aquest diari al maig quan es va fer la instal·lació de les dues primeres, el santuari (que cada dilluns de Pasqua fa una trobada molt popular i concorreguda) era mut des del 1936, quan se’n van treure i destruir les campanes en plena guerra civil. La primavera del 2021 va recuperar la veu després de 85 anys amb Montserrat, que es va beneir al desembre, pesa 60 quilos i té la nota de fa sostingut; i amb la Mare de Déu del Roser, beneïda a l’abril, de 64 quilos i 46,3 centímetres de diàmetre i que en té la nota la. Amb aquestes campanes, el santuari podrà tocar les hores, els tres tocs de l’àngelus i altres tocs litúrgics. La iniciativa de l’associació d’Amics de Joncadella ha permès promoure la recuperació de les campanes en el marc de la propera commemoració del 75è aniversari de l’entronització de la imatge actual de la Mare de Déu de Joncadella el 2024.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here