Santpedor inicia la recta final per convertir l’antiga fàbrica Clarassó en un centre cívic

0
252

Santpedor afrontarà durant aquest any la part final de la transformació de l’antiga fàbrica de Cal Clarassó en un espai sociocultural. L’Ajuntament ho té tot a punt per reiniciar les seues obres després d’haver adjudicat el contracte corresponent a la segona fase, que correspon bàsicament a tots els acabats interiors. Juntament amb la fase 3, conformen la recta final de rehabilitació del complex fabril, situat al nucli antic del municipi, del qual es va dur a terme l’obra principal (de rehabilitació i consolidació del conjunt) entre el 2018 i el 2019 El projecte es va redactar fa quatre anys per un equip jove format per tres despatxos d’arquitectura. Les obres de la primera fase van incloure la reurbanització dels carrers Valls i el Doctor Antoni Vila i la rehabilitació de les façanes i de la coberta i la consolidació de l’antiga xemeneia de Cal Clarassó. Ara, amb l’adjudicació de la segona fase, la tramitació de la qual s’ha allargat a causa de la pandèmia, el consistori inicia la part final de les obres. Aquesta nova intervenció se centrarà en lexecució de la distribució despais de linterior de Cal Clarassó, les instal·lacions i equipament i els acabats. El cost d’aquesta part del projecte és de 600.000 euros. La tercera i darrera fase encara està pendent dadjudicar i inclourà el subministrament de mobiliari i equipament informàtic, que haurà de permetre realitzar ledifici plenament operatiu. El recinte de Cal Clarassó ocupa prop de mil metres quadrats amb un edifici de dues plantes gairebé rectangulars amb un interior diàfan. Quan estigui completament acabat, disposarà d’espais pensats principalment per a gent gran amb aules multiusos per poder fer informàtica, cuina i altres tallers; una zona de bar i restaurant, un saló d´actes polivalent i també espais per al´escola d´adults. A principis de 2020 també es va aprofitar per adequar l’antiga capella d’aquest complex fabril a l’oficina de turisme. El nou equipament forma part del projecte per impulsar el Geoturisme al Bages i es va fer realitat a través del Consell Comarcal amb el finançament dels fons europeus. La capella de Cal Clarassó, que està ubicada al pati de la fàbrica, es trobava en força mal estat, amb les portes tapiades i plena d’herbes i runes. Els treballs que es van realitzar van consistir en la recuperació de la seva estructura original i la neteja de les façanes de fragments d’antigues construccions que estaven adossades. També es va recuperar el doble pendent que originàriament tenia la coberta, es va obrir el tapiat de la porta principal i es van recuperar els finestrals de la façana oposada. La fàbrica Clarassó, declarada Bé Cultural d’Interès Local, es troba al nucli urbà de Santpedor al recinte de la muralla del segle XIV i al costat del portal de Sant Francesc.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here