Veïns de Sant Fruitós alerten d’atacs de visons americans en petits galliners dels horts

0
227

Veïns de Sant Fruitós de Bages, que tenen horts a la zona de la Sagrera i Rio de Oro, han mostrat la seva preocupació arran dels atacs del visó americà que han patit, les últimes setmanes, els petits galliners que tenen a les seves parcel·les. L’espècie invasora hauria matat nombroses gallines i aquesta setmana, fins i tot, hauria atacat a ple dia un gos, que va haver de ser sacrificat. Els Agents Rurals preveuen posar caixes trampa a la zona per intentar capturar els animals. Joan Quintana, un dels veïns del municipi que porta un dels horts, ha denunciat que les últimes setmanes els visons li han matat nou gallines i un gall que tenia en un cobert. «La primera vegada me’n va matar set i el gall i un altre dia les altres dues», explica. Segons Quintana, el visó s’escapoleix entre les reixes i els tendals i «només les mata, els talla el coll i no deixa ni una gota de sang». En la mateixa situació s’han vist diversos hortelans de la zona que també han trobat mort els ocells de corral i alguns veïns, fins i tot, han vist passejar alguns visons. «Ara ja ronden dia i nit», assegura. La problemàtica s’ha agreujat aquesta setmana quan, segons Quintana, un visó va agredir, entre les tres i les quatre de la tarda, un petit gos de la raça Yorkshire de la seva germana «que estava tombat prenent el sol tranquil·lament» en una de les parcel·les. L’animal va quedar mal ferit i va haver de ser sacrificat. Quintana creu que aquest fet accentua encara més la problemàtica perquè «ja no es tracta només de les gallines sinó que s’ha fet un salt important agredint un animal de companyia a ple dia». Això, considera, pot comportar un risc per a les persones que passegen per la zona. Per part seva, el cos d’Agents Rurals assegura que ja té coneixement dels fets i ha explicat a aquest diari que posarà caixes trampa a la zona d’horts per intentar capturar viu l’animal i «donar-li la destinació corresponent». El visó americà (Mustela vison) és un mustèlid provinent d’Amèrica del Nord, semblant a la fura o la llúdria, introduït a Europa arran d’animals escapats de les granges de pelleteria. A la Catalunya central, fa anys que es poden trobar a nombrosos rius i els seus afluents. Encara que el seu hàbitat natural és l’aigua, també poden sortir a caminar per l’entorn, sobretot si detecten la presència de preses properes, com ara les aus. Es tracta d’una espècie no autòctona invasora que amenaça diverses espècies protegides i és una amenaça seriosa per a la conservació del visó europeu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here