Aquests són els deu municipis del Bages que se sumen al model de recollida amb contenidors tancats

0
128

Rajadell, Balsareny i dos barris de Sant Fruitós de Bages van ser els primers municipis que van implantar el nou model de recollida de residus amb contenidors tancats que engegava el Consorci del Bages per a la gestió de residus. Les bones dades i lexperiència daquests anys han demostrat lèxit del sistema. Ara comença la fase d’implantació d’aquest model a 10 municipis més. El primer és Sallent. I al llarg dels propers mesos s’hi afegiran El Pont de Vilomara i Rocafort, Mura, Talamanca, Aguilar de Segarra, Fonollosa, Sant Mateu de Bages, Castellnou de Bages i Castellfollit del Boix. La ciutat de Manresa també té previst implantar i gestionar un sistema de contenidors tancat, i ha comptat amb la col·laboració del Consorci per treballar per fer realitat aquest projecte. En total, es preveu que aquest model arribi a uns 100.000 ciutadans, 23 de 35 municipis de l’àmbit consorciat: Bages i part del Moianès. Així, el 70% de la ciutadania d‟aquest territori tindrà sistemes de recollida d‟alt rendiment: contenidors tancats o porta a porta; mentre que el tradicional model de contenidors al carrer amb aportació voluntària va quedant com un model residual perquè no arriba als índexs de recollida selectiva desitjats. La clau dels contenidors tancats El canvi més important del model de contenidors tancats respecte al tradicional és que els contenidors d’orgànica i la resta estan tancats i només es poden obrir amb una targeta personalitzada que té cada llar. A més, el de resta -on llancem els residus que ja no es poden reciclar i que pararan a l’abocador- només es pot obrir un dia concret cada setmana. Amb aquests canvis i la identificació d’usuari s’assoleixen uns canvis d’hàbits que augmenten de manera molt rellevant els índexs de recollida selectiva. Això significa que les famílies s’acostumen a separar molt millor els residus a casa seva, els dipositen al contenidor que toca i, per tant, una part molt important d’aquests residus que abans acabaven a l’abocador ara es poden reciclar i convertir-los en nous materials. Les dades La mitjana dels municipis consorciats fa anys que està entre el 30 i el 40% d’índex de recollida selectiva. Això significa que de tots els residus que es recullen als municipis consorciats, menys de la meitat es poden reutilitzar i la resta encara va a parar al dipòsit controlat de residus i s’acaba la seva vida útil. Els municipis que van implantar el model de contenidors tancats, en canvi, van augmentar el seu índex de recollida selectiva fins al 75%. Per tant, només un 25% dels residus recollits arriba al dipòsit. A més, l’orgànica és la fracció amb l’augment més gran, passant de ser el 10% dels residus recollits abans del canvi al 35% actual. Aquesta fracció, quan se separa correctament a casa arriba a la planta de compostatge de Bufalvent i es transforma en compost, un adob de gran qualitat per a horts, jardins i camps. Implantació a Sallent La ciutadania de Sallent ha estat convocada a reunions informatives, on se’ls està lliurant el material (una galleda airejada i bosses compostables per separar l’orgànica a casa, les targetes amb què podran obrir els contenidors i material informatiu de la campanya ). El canvi de contenidors a Sallent es farà efectiu els dies 21, 22 i 23 de març i el 24 ja estaran operatius els nous i qualsevol ciutadà que vulgui utilitzar el contenidor d’orgànica o la resta haurà d’utilitzar la targeta electrònica per obrir-lo. Els contenidors de la resta només es podran obrir un dia a la setmana. Els contenidors d’orgànica, en canvi, es poden utilitzar cada dia, però també s’han d’obrir amb la targeta. I els contenidors d’envasos, paper i vidre seran de lliure accés, com fins ara. Amb aquests canvis s’aconsegueix que les famílies que encara no separen els residus a casa millorin els seus hàbits: utilitzaran molt menys el contenidor de la resta i, en canvi, es potenciarà la separació de residus a casa i la recollida selectiva de les fraccions que es poden reciclar: orgànica, envasos, paper i vidre, que es poden reconvertir en nous materials. Un equip d’informadors farà seguiment d’incidències per ajudar la ciutadania en tots els dubtes, per gestionar pèrdues o demandes de targetes i també per detectar si les aportacions als contenidors s’estan fent correctament. En cas que es detecti que algun contenidor s’utilitza reiteradament per dipositar residus que no han d’anar, el servei de control i inspecció farà seguiment per identificar i informar les persones o les famílies que facin mal ús. Es posa un número de telèfon i whatsapp a l’atenció de la ciutadania per a qualsevol dubte o consulta: 605332840. Aquests dies també s’està fent la campanya informativa a grans productors (botigues, bars, restaurants…) que disposaran de contenidors propis i un circuit de recollida porta a porta de resta, orgànica i cartró, per facilitar que reciclin el màxim possible. Sallent tindrà Punt Net mòbil Cal destacar també que, a partir del 3 d’abril, el Punt Net mòbil arribarà a Sallent: el primer i tercer diumenge de mes, de les 8.30 a les 10 h al mercat setmanal municipal. Es tracta d’un furgó que recorre diversos municipis per recollir residus de mida petita que no es poden dipositar als contenidors, com per exemple: ferralla i electrodomèstics de petit format, bateries, cables elèctrics, fluorescents, oli vegetal, piles, roba, pintures i vernissos, càpsules de cafè, CD o DVD, etc. Presentació en roda de premsa La roda de premsa de presentació del nou model de recollida s’ha realitzat aquest migdia a Sallent coincidint amb una de les jornades en què la ciutadania pot passar a recollir el kit de material que se li lliura. Hi han assistit l’alcalde de Sallent, l’Oriol Ribalta, el regidor de Medi Ambient, Miquel Estruch, i el gerent del Consorci del Bages per a la gestió de residus, Ricard Jorba. Jorba ha destacat que “l’objectiu és que la ciutadania separi els residus en origen i reduir allò que arriba al dipòsit, que ja no es pot reciclar” i ha destacat la importància dels informadors ambientals en aquest procés. Per part seva, Oriol Ribalta ha explicat que Sallent ha apostat per fer el canvi “per consciència ambiental i perquè tenim unes dades que no són bones, d’un 30% de recollida selectiva, una xifra que s’ha de duplicar, com a mínim, per complir la normativa i per sostenibilitat”. Miquel Estruch ha declarat que “venim d’un model esgotat on sembla que a la resta podem posar tot allò que vulguem. Si a casa seleccionem bé els residus, veurem que a la resta ens queda molt poc i que un dia a la setmana dobertura del contenidor és suficient”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here