L’ICS de la Catalunya Central fa un estudi pioner per reduir l’ansietat que genera la vacunació en nens

0
98

La Unitat de Recerca i Innovació de l’Institut Català de la Salut (ICS) a la Catalunya Central ha posat en marxa una prova pilot a l’Àrea Bàsica Sanitària de Súria que té per objectiu reduir el dolor i l’ansietat que suposa als nens el vacunar-se . L’estudi, que és pioner en aquesta matèria dins de l’atenció primària a tot el país, investiga si posant unes ulleres de realitat virtual als nens es minimitza el dolor que senten durant la punxada. El treball s’adreça a nens i nenes de 3 i 6 anys i es perllongarà durant un any de durada. Als nens que hi participin se’ls ofereix posar-se unes ulleres de realitat virtual a través de les quals veuen una història de dibuixos animats, adaptada a la seva edat. Mentre estan immersos a la proposta audiovisual, el professional d’infermeria de l’ICS els administra la vacuna que els correspon per edat. Mercedes de la Cruz, coordinadora de la prova pilot, explica que durant l’experiència «els nens coneixen l’avatar virtual Leia i un ós panda que pateix un accident en una cova però que és rescatat gràcies als poders màgics de Leia. El vídeo dura 2 minuts i mig i se sincronitza amb el moment de la vacuna. El contingut està dissenyat per tranquil·litzar i relaxar el pacient, aportant-li emocions positives». Durant la prova pilot, els professionals valoren la satisfacció i el dolor de cada nen sotmès a l’estudi, un factor rellevant perquè, a posteriori, servirà per extreure’n conclusions per part de la Unitat de Recerca i Innovació de l’ICS a Catalunya Central i, en cas si és satisfactori, aquesta eina es podrà exportar a altres àrees bàsiques de salut. Aquest és el primer estudi que es fa sobre aquest tema dins Atenció Primària de tot Catalunya. S’adreça a 300 nens de 3 i 6 anys de l’ABS de Súria. L’àrea de Recerca de l’ICS ha treballat coordinadament amb l’empresa VRPharma, que ha desenvolupat el programa de realitat virtual.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here