Sallent és el primer dels deu nous pobles que instal·len els contenidors intel·ligents

0
280

El model de recollida de residus amb contenidors tancats i identificació d’usuari, que en els darrers tres anys s’ha dut a terme a tres municipis del Bages com a prova pilot, ja ha començat la fase d’implantació a altres localitats del territori després de consolidar-ne els bons resultats. El primer poble a posar-lo en marxa és Sallent que aquesta setmana ja ha començat a repartir el material als veïns i veïnes de la població i tindrà operatius els nous contenidors el proper 24 de març. L’èxit de la prova pilot del model de recollida selectiva amb contenidors intel·ligents que s’ha aplicat a Rajadell, Balsareny i als nuclis de La Rosaleda i Torroella de Baix, a Sant Fruitós, ha portat al Consorci del Bages per a la Gestió de Residus a estendre’l a més municipis. Després de Sallent, en els propers mesos s’hi afegiran El Pont de Vilomara i Rocafort, Mura, Talamanca, Aguilar de Segarra, Fonollosa, Sant Mateu de Bages, Almadraba de Bages i Castellfollit del Boix. La ciutat de Manresa també té previst implantar i gestionar un sistema de contenidors tancats amb la col·laboració del Consorci. En total, es preveu que el nou model, que és una alternativa al porta a porta, arribi a uns 100.000 ciutadans de 23 dels 35 municipis de l?àmbit del Consorci de Residus, que engloba el Bages i part del Moianès. D’aquesta manera, el 70% de la ciutadania d’aquest territori ja tindrà sistemes de recollida d’alt rendiment, amb contenidors tancats o porta a porta. Així, el tradicional model de contenidors al carrer amb aportació voluntària anirà quedant com un model residual perquè no arriba als índexs de recollida selectiva desitjats. El canvi més important del model de contenidors tancats respecte al tradicional és que els contenidors d’orgànica i la resta estan tancats i només es poden obrir amb una targeta personalitzada que té cada llar. A més, la resta, on tirem els residus que ja no es poden reciclar, només es pot obrir un dia concret cada setmana. El gerent del Consorci del Bages per a la gestió de residus, Ricard Jorba, va destacar ahir a Sallent que «l’objectiu és que la ciutadania separi els residus en origen i reduir allò que arriba al dipòsit, que ja no es pot reciclar» . A Sallent, el primer municipi on s’aplicarà, aquests dies la ciutadania rep el material necessari per posar en marxa el sistema: una galleda, bosses compostables per separar l’orgànica a casa, les targetes amb què podran obrir els contenidors i el material informatiu de la campanya. Segons l’alcalde de Sallent, Oriol Ribalta, el municipi ha apostat per fer el canvi «per consciència ambiental i perquè tenim unes dades que no són bones, d’un 30% de recollida selectiva, una xifra que s’ha de duplicar, si més no, per complir la normativa i per sostenibilitat». El canvi de contenidors es farà efectiu els dies 21, 22 i 23 de març i el 24 ja estaran operatius els nous i qualsevol ciutadà que vulgui utilitzar el d’orgànica o la resta haurà d’utilitzar la targeta electrònica per obrir-lo. Els contenidors de la resta només es podran obrir un dia a la setmana. Els d’orgànica, en canvi, es podran utilitzar cada dia però també s’hauran d’obrir amb la targeta. I els contenidors d’envasos, paper i vidre seran de lliure accés, com fins ara. En aquest sentit, el regidor de Medi Ambient, Miquel Estruch, assegurava ahir que «venim d’un model esgotat en què sembla que a la resta podem posar tot allò que vulguem. Si a casa seleccionem bé els residus, veurem que a la resta ens queda molt poc i que un dia a la setmana d?obertura del contenidor és suficient». El reciclatge ha pujat fins al 75% amb el nou sistema La mitjana de l’índex de recollida selectiva dels municipis del Consorci del Bages per a la Gestió de Residus fa anys que està entre el 30 i el 40%. Això significa que menys de la meitat de residus es poden valoritzar i la resta encara va a parar al dipòsit controlat i s’acaba la seva vida útil. Els municipis que van implantar el model de contenidors tancats, per contra, han augmentat el seu índex de recollida selectiva fins al 75% i només un 25% dels residus recollits arriba al dipòsit. L’orgànica és la fracció amb l’augment més gran, passant de ser el 10% dels residus recollits abans del canvi al 35% actual.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here