Cardona inicia la celebració del 625è aniversari de l’església parroquial

0
257

Coincidint amb la festivitat dels patrons de la vila Cardona donarà el tret de sortida aquest diumenge als actes commemoratius del 625è aniversari de la consagració del temple gòtic de Sant Miquel. L’ofici solemne en honor als Sants Màrtirs de Cardona, Celdoni i Hermenter, donarà el tret de sortida, diumenge al matí, a un calendari d’activitats que s’estan acabant d’ultimar i que inclouran celebracions populars i litúrgiques, conferències, concerts i sortides al llarg del 2022. Uns actes que tindran continuïtat els anys successius amb les efemèrides centenàries de l’arribada de la imatge de la Mare de Déu del Patrocini i les relíquies dels Sants Màrtirs a Cardona. Diumenge a la tarda, el cardoní Àlex Tripiana, de la Fundació Cardona Històrica, farà una visita guiada al temple per redescobrir la seva història centenària i el seu llegat patrimonial. Una activitat gratuïta i oberta a tothom, que començarà a les sis de la tarda, a l’entrada del temple parroquial. L’església de Sant Miquel de Cardona L’església gòtica de Sant Miquel ocupa el mateix lloc on hi havia hagut un temple romànic, documentat des de l’any 1013. Cap a finals del segle XIII i principis del XIV es van iniciar les feines per construir el temple gòtic, que va ser consagrat solemnement el 13 de juny de 1397. Des de llavors, l’església ha patit nombroses intervencions, reformes, ampliacions, saquejos i restauracions. És un edifici de nau única, amb tres trams i un absis poligonal. Al sud hi ha una porta inconclusa i al costat nord una segona porta gòtica, amb arquivoltes i decoració força desgastada. A l’interior, també són interessants les claus de volta decorades. Bona part del seu valuós mobiliari es va perdre al llarg dels segles, però encara s’hi poden veure algunes obres d’interès. Entre altres, la imatge gòtica de la Mare de Déu del Patrocini, el Retaule de Santa Anna, la Verge i Sant Amador i el Retaule del Sant Esperit de Pere Vall. A la cripta, edificada al segle XVI, es veneren les relíquies dels Sants Celdoni i Hermenter.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here