Quan conviure trenca estereotips – Regió7

0
113

Abraçades, somriures i molt divertiment. És l’ambient que es respira a l’escola Olivar de Castellnou cada cop que rep la visita dels joves migrants sols del centre d’acollida Sant Martí que hi ha al municipi. Són trobades que es realitzen en el marc del projecte Tots fem Poble a través del Servei d’Inclusió Social, Acollida i Envelliment del Consell Comarcal del Bages amb l’objectiu de crear vincles entre els uns i els altres i combatre possibles prejudicis respecte al fet migratori. Després de quatre mesos, l’experiència convenç tothom perquè tant petits com grans «han congeniat molt ràpidament», assegura el director de l’escola, Antoni Franch. El centre Sant Martí acull des del 2018 mig centenar d’estrangers no acompanyats, majoritàriament menors, tutelats per la Generalitat, i actualment n’hi ha sis d’entre 16 i 20 anys que participen al projecte. «La immigració a les escoles és positiva, però aquí no n’hi ha», apunta la cap d’estudis d’Olivar, Meritxell Barat, i per això diu que aquest programa els va motivar de seguida com a eina per explicar la realitat de la immigració «d’una manera directa , aprofitant que tenim aquests joves aquí». Des d’octubre s’organitzen activitats conjuntes a l’escola una setmana al mes amb propostes adequades a cada grup d’edat. De cara a la gent gran, el projecte s’ha enfocat molt a l’àmbit de l’educació física i en jocs cooperatius, explica Franch. Al cicle mitjà s’ha integrat a l’espai de projectes, amb sessions de música i caminades, i amb els petits s’han fet sortides i activitats d’acompanyament i jocs. També s’ha fet teatre, tallers i trobades puntuals. L’escola valora «la facilitat d’adaptació dels uns i dels altres», sosté Franch. Recorda que «el primer dia els de 4t ballaven una sardana a l’hora de música i van acabar ballant tots junts». I és que «són alumnes molt acollidors, que no estan contaminats pel que de vegades passa amb els adults», afegeix Barat, «i això s?ha vist de seguida. Quan arriben s’abracen, i és als espais que comparteixen que se senten més còmodes». Els feia patir el català “i no hi ha hagut cap problema” per comunicar-se. De fet, «el català els motiva», assegura la psicòloga del centre Sant Martí, Anna Font, fent referència als joves migrats. I és que, més enllà de la bona entesa, hi ha hagut reciprocitat, i els beneficis han estat mutus. «Per a aquests joves és molt positiu veure la realitat d?aquestes escoles perquè està molt allunyada de la seva, i alguns ni tan sols han estudiat». Alhora, aquesta experiència “permet a la gent del poble acostar-se a les realitats d’aquests joves i trencar estereotips”. Uns estereotips que s’ha vist que als nens no hi eren «però darrere hi ha adults», afegeix Barat, encara que està convençuda que aquesta mirada oberta acabarà traspassant les parets de l’escola. Pel que fa a la resta de curs es volen estrènyer encara més els llaços i es demanarà als joves migrats que expliquin als alumnes contes, jocs, tradicions i realitats del seu país, i així completar un cercle de coneixement mutu. No se sap si es podrà repetir l’experiència, però en tot cas l’Ajuntament vol recollir el testimoni amb propostes al poble que fomentin la interculturalitat. Quim Martínez, alumne de sisè de l?escola l?oliverar«Fem activitats molt xules, i amb ells encara ho són més»Quim Martínez té 11 anys i és de Manresa però bona part dels amics són de Castellnou, on estudia sisè de primària . Entre ells ja considera els joves del centre de migrats Sant Martí que participen al projecte Tots fem Poble. Assegura que han establert molt bones relacions, especialment amb Fati (que ja no hi és perquè ha trobat feina), de qui explica rient haver descobert que el seu menjar preferit és la xocolata. «M?agrada com són», explica, i que col·laborin amb les activitats de l?escola. «Són molt xules, i amb ells encara ho són més». Entre altres coses, n’ha après “una mica més de bàsquet”. Marta Iglesias, alumna de cinquè de l’escola l’olivera «L’any que ve voldria repetir el projecte i que tornessin a venir» D’entre les activitats que han fet fins ara amb els joves del centre de migrats, «m’ha agradat molt una escapament room i un dia que fèiem figures de paper», explica Marta Iglesias, que té 10 anys i és de Castellnou. Assegura que a l’escola han congeniat «molt bé» amb els nois del centre perquè «són molt oberts», i gaudeixen molt de les activitats conjuntes, que també serveixen per conèixer-se millor. «Parlem de tot una mica, i jo els explico coses de l?escola». Com fa 5è, té l’esperança que el proper curs es repeteixi el projecte i hi pugui participar. «M’agradaria que es tornés a fer i que ells vinguessin». Moha Abi i S. Doukoure, residents del centre d’acollida Sant Martí i voluntaris de Tots fem poble «Veiem els nens contents, i ens va bé per oblidar-nos de problemes» Moha Abi i Souleimane Doukoure formen part del grup de sis joves del Centre Sant Martí que actualment participen al projecte Tots fem Poble, que els ha permès acostar-se a la realitat de Castellnou a través del seu contacte amb els alumnes i el personal de l’escola Olivar, amb qui comparteixen activitats periòdiques. «Al meu país també hi vivia en un poble petit, però no hi havia escola, i aquí he pogut veure què és i treballar amb els nens», explica satisfet Souleimane Doukoure, que té 18 anys i és originari de Mali. De tot això, el que més li agrada diu que és «veure els nens contents quan fem esports, ia nosaltres això també ens serveix per passar-ho bé i oblidar-nos de problemes». El seu company, Moha Abi, que té 20 anys i és del Marroc, també destaca la complicitat que diu haver trobat amb els alumnes de l’escola malgrat la diferència d’edat que els separa. «M’agrada jugar amb ells a futbol ia bàsquet, i crec que els puc ensenyar», explica, i assegura que ell també aprèn de l’experiència, sobretot amb l’idioma, tant de castellà com de català, «que ja entenc una mica, però encara no em veig capaç de respondre la gent». Ho fa en castellà, però admet que hi ha hagut un salt d’un temps ençà: «A poc a poc he anat perdent la vergonya, i amb aquesta experiència estic aprenent a comunicar-me». Moha Abi fa 3 anys que va arribar a Castellnou «i em sento molt bé amb la gent i al poble», que ha pogut descobrir amb passejades per l?entorn que ha fet amb els alumnes de l?escola. Fa 8 mesos que Doukoure diuen que tornaran de visita quan marxin.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here