Urbanisme haurà de validar la proposta del camp solar al Cogulló

0
102

La Comissió Territorial d’Urbanisme de la Catalunya Central tindrà la darrera paraula per validar el projecte que ICL acabi presentant per instal·lar plaques solars a la runa del Cogulló. Encara que el mes de febrer passat aquest organisme va obrir la porta, amb la modificació del Pla Director Urbanístic de la Mineria del Bages, a la instal·lació d’energies alternatives en aquest i altres dipòsits salins, aquell només era un primer pas perquè aquesta sigui una opció viable. És a dir, amb aquella modificació es permet plantejar projectes com el del parc fotovoltaic del Cogulló, que l?empresa ja va posar sobre la taula en forma d?estudi previ i avantprojecte fa un any i mig. Fins ara era inviable, ja que la idea xocava directament amb allò que estipulava el PDU. Ara bé, a partir d’aquí, ICL haurà de desenvolupar i concretar la proposta en un projecte executiu que haurà de presentar, i que haurà de definir molt bé un aspecte clau: el de la durabilitat d’aquesta instal·lació perquè sigui rendible. Perquè el que marcarà aquesta temporalitat serà la seva compatibilitat amb el pla de restauració de la runa, ja que cal tenir en compte que el lloc on es posaria el parc solar, en cas que el projecte prosperi, és un terreny (el vessant sud salina) que l’empresa té l’obligació d’acabar eliminant. Fonts de la Comissió d’Urbanisme han deixat clar que amb la modificació del PDU el que es fa és permetre’n l’ús per a aquestes instal·lacions, que fins ara no hi tenien accés, però que «és molt important assenyalar que les característiques tècniques del projecte en concret que es vulgui implantar s’hauran de presentar a posteriori i, evidentment, nosaltres, com a Comissió d’Urbanisme, haurem de valorar quan arribi aquest projecte com es fa compatible la seva instal·lació amb el procés de restauració». Per tant, la comissió haurà de valorar i considerar si dóna llum verda al projecte concret i, segons han reiterat les mateixes fonts, «un dels aspectes essencials perquè ho rebi és que aquest deixi molt clar com es fa aquesta compatibilitat entre la vida útil del camp solar, que és d’uns 25-30 anys, i el compliment dels terminis de restauració de la runa, que és de 50 anys. La filosofia de base és que el pla de restauració s’ha de complir escrupolosament. Però que si, mentrestant, en paral·lel, hi ha una part de la superfície que mentre no sigui objecte de restauració es pugui aprofitar, és un valor afegit». Tal com ja ha explicat aquest diari, el projecte batejat amb el nom de Cogulló Solar Plant planteja omplir de plaques fotovoltaiques tota la cara sud del dipòsit, aprofitant-ne el pendent. És a dir, el vessant que mira cap a Santpedor i Manresa. Es tractaria, segons els estudis previs que ara caldrà concretar en un projecte executiu, d’una instal·lació distribuïda a 7 parcs o parcel·les al llarg d’aquesta cara sud, amb una superfície global de 12,5 hectàrees i una capacitat de producció contínua de 30 megawatts. De fet, la modificació introduïda al pla director no afecta només el Cogulló, sinó que obre la porta que els dipòsits salins en general puguin ser espais on s’instal·lin infraestructures d’energies renovables sempre que no comprometin ni retardin els plans de restauració vigent, assumint que el futur del dipòsit ha de ser la seva extinció. El parc fotovoltaic que es vol impulsar haurà de seguir el procediment ordinari de tramitació d’aquest tipus d’infraestructures.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here