Dos anys de pandèmia a la Catalunya Central: 2.702 morts per còvid i més de 170.000 positius

0
73

El 3 de març de 2020 es publicava el primer cas confirmat de còvid a la regió central. Una setmana més tard es va decretar el tancament de la Conca d’Òdena al primer focus de la pandèmia a Espanya. El virus va entrar amb virulència per la regió sanitària i en dos anys, fins a l’actualitat, ha capgirat tots els àmbits de la societat, incloent-hi també el sistema sanitari. En aquest període, a la regió sanitària de la Catalunya Central s’han confirmat 172.371 contagis de coronavirus i s’han lamentat 2.702 defuncions, la darrera aquesta setmana. D’altra banda, la campanya de vacunació iniciada a finals del 2020 ha avançat a bon ritme, ja s’han administrat més d’1,3 milions de dosis i s’ha aconseguit una immunització del 77% de la població en pauta completa. En el transcurs de tota la pandèmia, el nombre de casos ha estat fluctuant, registrant diferents becs per cadascuna de les sis onades. Però així com durant les onades del primer any de la pandèmia hi va haver els índexs de mortalitat més grans, la vacuna va frenar aquesta tendència. Segons explica la delegada de Salut al territori, Imma Cervós, “la pandèmia ha viscut una abans i un després de la vacuna. I en aquests darrers mesos, encara que hi ha hagut el moment més àlgids de contagis d’aquests dos anys, la gravetat de els casos no ha estat tan important per la immunització de la ciutadania”. De fet, el màxim nombre de contagis confirmats es va produir el 17 de gener del 2022, -durant la sisena onada- dia en què es van notificar 3.380 positius a la Catalunya Central. D’aquests, 786 a l’Anoia, 1019 a Osona i 1575 a l’AGA del Bages, Berguedà, Solsonès i Moianès. Les proves diagnòstiques han estat l‟element clau en la detecció de la malaltia. La confirmació dels casos ha permès al Servei de Vigilància Epidemiològica poguera fer el seguiment de la persona positiva, prosseguir-ne l’aïllament correcte i dels contactes estrets i tallar les cadenes de transmissió. La capacitat de fer proves diagnòstiques ha anat en augment al llarg de la pandèmia. Actualment, la Regió Sanitària Catalunya Central té una capacitat més gran de processament de proves que durant la primera onada, a més d’estar àmpliament normalitzades ia l’abast de tothom mitjançant la venda de TAR en farmàcies. Precisament en els darrers dos anys s’han realitzat a la regió més de 1.397.218 proves -PCR (856.531) i TAR (540.687)- amb una positivitat mitjana del 10,2%. L’edat mitjana de les persones positives a la Catalunya central ha variat al llarg de la pandèmia i actualment se situa en 38 anys i el 52,68% de les persones contagiades són dones. Més de 1,3 milions de vacunes Una de les actuacions més destacades en aquests dos anys ha estat el desplegament de la campanya de vacunació, iniciada el 27 de desembre de 2020 amb l’administració de les primeres dosis de Pfizer als residents i treballadors de les residències de gent gran i al personal sanitari. Al llarg de l’any, la vacunació s’ha estès progressivament entre la ciutadania. El desplegament ha suposat un gran repte organitzatiu i logístic, especialment per les característiques de conservació i manipulació de les vacunes. Ha estat liderat pels professionals d’infermeria amb la coordinació de l’Agència de Salut Pública i també ha comptat amb la participació d’equips d’infermeres voluntàries que ja van començar a tenir un paper clau en la vacunació a les residències. En total s’han administrat més d’1,3 milions de dosis a la Catalunya Central, i s’han assolit una cobertura en pauta completa del 77,04%. Per comarca, a Anoia s’han administrat 223.972 dosis; al Bages, 371.415; al Moianès 20.204; 24.493 al Solsonès; 77.776 al Berguedà i 314.126 a Osona. Hospitals i atenció primària Pel que fa a la incidència hospitalària, durant aquests dos anys, fins a principis de març de 2022, els hospitals de la Regió Sanitària de la Catalunya Central han registrat 65.814 ingressos per coronavirus. En el conjunt de la pandèmia, el dia de més ocupació de pacients COVID ha estat el 6 d’abril del 2020 -durant la primera onada- quan hi havia un total de 1.528 persones ingressades a les UCI. En atenció primària, els seus professionals han esdevingut també una peça fonamental en la lluita contra la pandèmia. Una mostra de la tasca realitzada és que des del mes de març del 2020 fins a l’actualitat els CAP d’Atenció Primària de la Catalunya Central han registrat 839.655 visites relacionades amb la covid. El dia 17 de gener del 2022 va ser el dia amb més visites a l’Atenció Primària, amb un total de 8.073.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here