Monistrol estrena un joc de pistes digital de descoberta amb un personatge històric

0
241

Monistrol de Montserrat ha posat en marxa una nova proposta turística per difondre’n el patrimoni, construït a partir de dos elements principals. D’una banda, les noves tecnologies, ja que el que es proposa és una gimcana digital de descoberta a través dels dispositius mòbils. De l’altra, un personatge històric però molt real, Juan Carlos Amat. Home polifacètic del renaixement que va brillar al camp de les lletres, la música i la medicina i va ser autor de tractats que van fer la volta al món i del que aquest any se celebren els 450 anys del seu naixement. Un monistrolenc que es converteix en l´atractiu i el fil conductor d´aquest viatge que combina la virtualitat amb trepitjar físicament els escenaris. Es tracta d’una proposta lúdica de descobriment i aprenentatge de la història, la cultura i el patrimoni de la vila Es tracta d’una proposta innovadora i lúdica de gamificació digital del descobriment del patrimoni i dels recursos turístics, que ja existeix a altres municipis de Catalunya i que, a grans trets, consisteix en un joc de pistes digital al voltant d´un personatge cèlebre de la vila i que té com a objectiu transformar l´experiència de visitants i turistes del municipi proposant la resolució de diferents enigmes. Es vol aconseguir que el descobriment i l’aprenentatge de la història, la cultura i el patrimoni de la vila sigui més lúdica i fructífera, cridant l’atenció sobre determinats elements i racons. Per gaudir d’aquest recurs turístic no caldrà organitzar grups, ni utilitzar material físic, ni descarregar aplicacions a dispositius mòbils. Podrà fer-ho qualsevol persona en qualsevol moment, dia i hora, de forma totalment gratuïta: només cal el telèfon mòbil i un codi QR o web. El recorregut de la gimcana batejada amb el nom de L’home del Renaixement transcorre pels carrers més destacables de la vila, amb parades als 15 elements que la configuren. La durada del joc es calcula entre una hora i una hora i quart i està disponible en català, espanyol, francès i anglès. Es tracta d´una iniciativa que s´emmarca en el projecte de desenvolupament de l´aposta turística del municipi i amb la mirada posada en el programa d´actes i activitats que es realitzaran aquest any al voltant de l´efemèride de Juan Carlos Amado. Nascut a Monistrol de Montserrat el 1572, va sobresortir en diversos camps del coneixement, com ara la literatura, la música i la medicina. Per això, molts historiadors el defineixen com un artista d’essència renaixentista, amb obres de referència a tot el món, com el primer tractat per aprendre a tocar la guitarra més antiga que es conserva. Els seus llibres són d’abast internacional, però les arrels són a Monistrol de Montserrat. Quan va acabar els estudis de Medicina a les universitats de Barcelona i València, va exercir a les localitats d’Esparreguera i Monistrol i va destacar també com a metge del monestir de Montserrat. Al camp de la medicina, va publicar tractats d’abast internacional com el títol Fructus Mediciane, editat diverses vegades al llarg del segle XVII. En l’aspecte artístic, va brillar en la música, amb el primer tractat sobre la guitarra, però també en el camp de la literatura. Una de les seves obres, titulada Quatre-cents aforismes catalans, va tenir un gran ressò a Catalunya i es va utilitzar a diferents escoles com a material didàctic. Una altra de les inquietuds era la política local i, de fet, va arribar a ser alcalde de Monistrol de Montserrat. L’historiador Joan Pozo destaca que estava «molt implicat» a la vida social del municipi i, abans de ser alcalde, havia desenvolupat altres oficis, com el de rellotger.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here