Unió de Pagesos al Bages i Anoia alerten d’una situació inèdita: “No havíem estat mai tan a prop de perdre la collita”

0
309

Els pagesos del Bages i l’Anoia es mostren preocupats per la sequera. “Els avis diuen que mai no havien vist 100 dies sense pluja com ha passat ara”, afirma el coordinador d’UP al Bages, Josep Guitart. “No havíem estat mai tan a prop de perdre la collita per la falta de pluges a principis de març”, afegeix. Els 25 litres/m2 que han caigut aquests últims dies han “aturat el cop”, però l’amenaça de perdre-ho tot és molt present. Alerten que l’any passat ja van patir una collita molt dolenta, amb la meitat de producció de cereal (blat, ordi i colze). Si s’hi afegeix l’augment dels costos actuals, inclosos els fertilitzants, moltes explotacions no podran sobreviure a cap altra mala collita. Els camperols de la zona estan acostumats a patir la manca de pluges, però no sequeres tan llargues ni tan aviat. El coordinador d’UP al Bages, Josep Guitart, explica que l’habitual és arribar a perdre la collita un abril o maig, quan a la falta de pluges se suma la calor que crema la planta i les espigues no donen el seu fruit. Tot i això, aquest any s’han trobat amb una sequera molt continuada quan la planta encara està fent el procés de creixement. Admeten que les pluges dels últims dies han permès “aturar el cop” en un moment en què els cereals estaven patint la manca d’aigua. “Les arrels estaven molt seques, sense humitat; si haguéssim passat 15 dies més sense pluja, la planta hauria quedat seca i els sembrats d’ara ja no haurien servit”, remarca. Ara necessiten que plogui amb més contundència. Només així podran salvar la collita. La situació d’aquest any és especialment greu si tenim en compte que l’any passat ja van produir la meitat d’altres anys. “Va ser la pitjor en 15 anys i, sumar una altra collita dolenta, faria tancar moltes produccions”, afirma el representant del sindicat. L’augment dels costos de producció i de les matèries primeres deixa la ramaderia en una situació encara més delicada. I això pot fer perillar la viabilitat d‟explotacions en cas de sequera i una mala collita. Ucraïna i la falta de cereals Per part seva, el coordinador d’UP a l’Anoia, Joan Vidal, assenyala que el conflicte amb Ucraïna, important exportadora de cereals a l’Estat, ha agreujat encara més la “incertesa”. “Aquesta collita ja té els costos alts, però no sabem a quin preu el podrem vendre”, afirma. I posa l’exemple dels fertilitzants: amb l’encariment de l’energia i les primeres matèries, alguns productors d’adobs han deixat de fabricar-los alhora que també han deixat d’arribar d’Ucraïna. Això els ha suposat uns preus que s’han triplicat i manca de disponibilitat. Per tot això, des d’UP remarquen que aquesta collita de cereal “és més necessària que mai”. “Ens convé molt a Catalunya tenir una bona collita aquest any, tal com està el tema d’Ucraïna, per pal·liar el dèficit de cereal que hi haurà” i poder garantir l’abastament de productes com a pinsos, segons Guitart.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here