El Govern declara l?antic camí del cremallera a Castellbell element patrimonial cultural

0
230

La Generalitat de Catalunya ha inscrit l’antic camí del cremallera de Montserrat, que transcorre pel municipi, al Catàleg de Patrimoni Cultural després que el Consell Comarcal del Bages el va declarar Bé Cultural d’Interès Local el mes de gener passat. Aquest reconeixement del Consell Comarcal del Bages va ser una petició de l’Ajuntament de Castellbell i el Vilar i de l’associació Amics de la Bauma i és un nou pas endavant en el reconeixement i per avançar en la recuperació i la preservació. El consistori espera que Ferrocarrils de la Generalitat, titular del camí, executi una sèrie de millores per fer-ho més transitable. El camí disposa de murs de pedra seca i la calçada de pedra, entre d’altres elements d’alt valor patrimonial. Aquesta intervenció passaria per una sèrie d’obres per millorar la seguretat del camí i corregir-ne els riscos geològics i geotècnics. És un tram de 3 quilòmetres que recorre el meandre est del riu Llobregat des del polígon industrial El Mas, a Monistrol de Montserrat, fins a l’estació de Castellbell i el Vilar. Al llarg del traçat, que travessa una zona boscosa, es poden veure diferents elements arquitectònics d’interès que formaven part d’aquella infraestructura, com ara els murs de pedra, el pont de la riera de Marà per on circulava el cremallera i els antics passos per canalitzar les aigües dels vorals. L´Ajuntament disposa d´un estudi inicial realitzat per la Unitat d´Enginyeria Geològica de l´Àrea de Geotècnia i Prevenció de Riscos Geològics de l´Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya. El document assenyala que les obres per reforçar els talussos de tot aquest tram tindrien un cost aproximat de 800.000 euros, xifra que l’Ajuntament no té capacitat per assumir amb fons propis. El traçat el va construir la companyia Ferrocarrils de Muntanya a Grans Pendents a finals del segle XIX, i l’antic cremallera de Montserrat va unir l’estació del Nord (ara Renfe) de Castellbell amb el santuari, passant per Monistrol, des del 1892, quan es va inaugurar, fins a 1957, quan va realitzar els darrers viatges.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here